20% dintre elevii de clasa a XII-a nu s-au înscris la bacalaureat. Deca va face anchetă să vadă de ce

Data actualizării: Data publicării:
Ligia Deca, Ministrul Educatiei, sustine un briefing de presa la finalul sedintei de guvern, la Palatul Victoria din Bucuresti, 28 octombrie 2022.
Ligia Deca, Ministrul Educatiei. Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

Zi cu emoții uriașe pentru peste 130.000 de absolvenții de liceu care susțin proba scrisă la Limba română de la BAC 2023. Este o generație care a învățat în sistem online, pe parcursul pandemiei și care are foarte multe lacune. De altfel, 20% dintre cei care ar fi putut susține astăzi examenul maturității nu s-au înscris la Bacalaureat. Elevii spun că au emoții, dar au intrat în săli cu speranța că vor pica pe subiect.

Numărul tinerilor care s-au înscris la Bacalaureat 2023 este de peste 130.500, a anunțat duminică Ministerul Educației. Față de umărul celor înscriși la începutul anului școlar în clasa a XII-a, diferența este de peste 16.500. Dacă îi adăugăm aici și pe cei 16.000 de tineri înscriși la sesiunea aceasta din promoțiile anterioare, rezultă peste 32.500 de tineri care erau în clasa a XII-a/a XIII-a la începutul acestui an.

Despre această situați, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că la liceele tehnologice există posibilitatea de examen de bacalaureat, de certificare profesionala sau și de una și de alta.

"Unii vor certificare și intră apoi direct pe piața muncii.

În funcție de specificul liceului și rezultate, unii preferă să vină la examen în toamnă sau anul viitor.

Trebuie să vedem cauzele și să reducem numărul celor care nu vin la bacalaureat", a spus Ligia Deca.

Întrebată ce se va întâmpla cu liceele care, la fel ca în anii anteriori, nu vor avea absolvenți sau numărul lor va fi extrem de mic, Deca a răspuns că situația va fi analizată și "vor fi făcute intervențiile necesare."

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri