Subiectele și baremul la proba de Limba română de la BAC 2023 au fost publicate pe edu.ro

Data actualizării: Data publicării:
o eleva imbracata in rosu isi duce mana la cap in timpul unui examen
Subiecte și barem la proba de Limba română de la BAC 2023 FOTO: Getty Images

Absolvenții de liceu au susținut luni, 26 iunie, prima probă scrisă de la Bacalaureat 2023, cea de Limba și literatura română. Subiectele la Română de la BAC 2023 și baremul au fost publicate pe edu.ro, secțiunea dedicată. Le găsiți, însă, și pe digi24.ro. Dar primele subiecte au apărut încă din timpul desfășurării probei: particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu și caracterizarea unui personaj aparținând unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2023 se vor da după calendarul inițial, după ce sindicatele din învățământ au anunțat că vor suspenda greva profesorilor.

Subiectele la Română de la BAC 2023

UPDATE 15:00 Subiectele la proba de Limba română de la BAC 2023 au fost publicate pe edu.ro:

Subiectele la profilul real-tehnologic

subiecte-romana-real1
Subiectele la Limba română, profilul real, la Bacalaureat 2023 Sursă: edu.ro
subiecte-romana-real2
Subiectele la Limba română, profilul real, la Bacalaureat 2023 Sursă: edu.ro

Subiectele la profilul uman

subiecte-romana-uman1
Subiectele la Limba română, profilul umanist, la Bacalaureat 2023 Sursă: edu.ro
subiecte-romana-uman2
Subiectele la Limba română, profilul umanist, la Bacalaureat 2023 Sursă: edu.ro

UPDATE 10:55 Subiecte la profilul real - tehnologic

La Subiectul I, candidații au primit un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu, în baza căruia au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

La Subiectul II, candidații au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia „A mele visuri…, de Alexandru Vlahuță”.

La Subiectul III, absolvenții de liceu au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

UPDATE 10:15 Au apărut primele subiecte la Limba Română. La profilul real, la subiectul al III-lea - particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Profil Uman - caracterizarea unui personaj aparținând unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

UPDATE 10:00 Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, le-a urat, luni, mult succes celor care încep săptămâna aceasta examenul de Bacalaureat şi a anunţat că, după finalizarea examenelor naţionale, vor fi investigate cauzele neprezentării elevilor la aceste probe.

Experții din Ministerul Educației au conceput șapte variante de subiecte, atât pentru profilul Real, cât și pentru Uman. Subiectele pe care le vor primi candidații au fost extrase în această dimineaţă, la ora 5:00.

Înaintea probei de azi, candidații și-au testat cunoștințele la Limba Română pe 27 martie, în cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2023.

Elevii din clasele terminale de liceu au avut de rezolvat la primul subiect al probei la Limba şi literatura română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat cerinţe pe baza unui fragment din textul "L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu" din volumul "Amintiri despre Liviu Rebreanu" de Vasile Tiţescu.

La subiectul al doilea elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte trei strofe din poezia "Versuri" de Tudor Arghezi, evidenţiind relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.

La ultimul subiect, elevii de la profilul uman au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un basm cult studiat.

Elevilor de la profilele real-tehnologic li s-a cerut la ultimul subiect să realizeze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţi de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult studiat.

Până în anul 2012, proba scrisă la Română a fost comună atât pentru elevii de la Uman, cât și pentru cei de la Real. Din 2013, diferența între profiluri se face prin subiectul al III-lea, care este și cel mai complex.

Baremul de corectare pentru subiectele de Română de la BAC 2023

UPDATE 15:00 Baremul la proba de Limba română de la BAC 2023 a fost publicat pe edu.ro:

Baremul la profilul real-tehnologic

barem-romana-real1
Baremul la Limba română, profilul real, la Bacalaureat 2023 Sursă: edu.ro
barem-romana-real2
Baremul la Limba română, profilul real, la Bacalaureat 2023 Sursă: edu.ro

Baremul la profilul uman

barem-romana-uman1
Baremul la Limba română, profilul umanist, la Bacalaureat 2023 Sursă: edu.ro
barem-romana-uman2
Baremul la Limba română, profilul umanist, la Bacalaureat 2023 Sursă: edu.ro

Baremul de corectare la proba de Română de la Bacalaureat 2023 va fi publicat pe edu.ro, începând cu ora 15:00, însă va fi disponibil și pe site-ul nostru.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea iunie - iulie

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;
  • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Candidații care nu au promovat Examenul de Bacalaureat 2023 în prima sesiune sau au rămas corigenți la unele materii, se pot înscrie în sesiunea de toamnă, în perioada 17 - 14 iulie 2023.

Rezultate Bacalaureat 2023

Primele rezultate la BAC 2023 se afișează pe data de 3 iulie, după care urmează etapele de depunere și rezolvare a contestațiilor. Rezultatele finale vor fi afișate pe data de 7 iulie.

Examenul de Bacalaureat 2023 se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală este de cel puțin 6. În acest an, în contextul grevei profesorilor, probele de competențe au fost echivalate cu mediile din anii de liceu.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri