Cum se calculează media finală la bac în 2023. Ce se întâmplă dacă obții 5,99

Data actualizării: Data publicării:
Mai mulți elevi verifica rezultatele afișate pe un panou ale examenului de bacalaureat în Craiova, pe 12 iulie 2016.
Foto: Bogdan Dănescu/ Inquam Photos

Examenul de bacalaureat 2023 se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală este de cel puțin 6. În acest an, în contextul grevei profesorilor, probele de competențe sunt echivalate cu mediile din anii de liceu. 

Examenul național de bacalaureat 2023 se va desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 5.242/2022 și ale Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat - 2011 (aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.799/2010).

În acest an, din cauza grevei profesorilor, s-a decis ca probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale să se echivaleze/recunoaște conform metodologiei aprobate prin ordinul nr. 4.438/12.06.2023.

Cum se calculează media finală la bacalaureat:

Art.70 - (1) După încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat şi după evaluarea şi notarea tuturor lucrărilor scrise, se comunică rezultatele finale pentru toţi candidaţii.

(2) Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele  scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.

(3) Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.

(4) Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

  1. a) au susţinut probele de evaluare a competenţelor prevăzute în prezenta metodologie la art. 41, alin. (1), lit. A., B.,C., D.
  2. b) au susţinut toate probele scrise prevăzute în prezenta metodologie la Art.41, alin. (1) lit. E. şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;
  3. c) au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise precizate la alin. Art. 41, alin. (1) lit. E.

(5) Candidatul care, la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut  proba respectivă.

(6) Media notelor la probele scrise, menţionată la alin. (4), punctul c), se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. 

(7) Candidatul care îndeplineşte, cumulativ, condiţiile precizate la alin. (4) este declarat „reuşit”. 

(8) Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

(9) Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate la alin.(4), precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”. (10) Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.  

Rezultatele examenului naţional de bacalaureat sunt publice.

Calendarul sesiunii iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 :

vineri, 16 iunie 2023: termen-limită pentru încheierea mediilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a și înscrierea candidaților

26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a) - probă scrisă

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - probă scrisă

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - probă scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 - 18:00)

4 - 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri