Mai-marii României se apucă de făcut drone. Radu Berceanu, surprins la standul Romarm de la BDSA 2024 semnând un memorandum

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Radu Berceanu
Radu Berceanu semneaza documente la standul Romarm de la BDSA 2024. Foto: digieconomic

Fabrica brașoveană Carfil a semnat azi la BSDA 2024 un memorandum de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare şi civile - Periscope Aviation. Carfil este sub umbrela Romarm, compania Ministerului Economiei care controlează toate uzinele de stat de armament din țară. La standul Romarm a fost surprins semnând documente și fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu, care face o fabrică de drone lângă București. UPDATE: Ar fi vorba de un program național de fabricare de drone.

Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu a fost surprins azi la standul Romarm de la Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024 semând documente. Ocazia a fost semnarea unui acord de cooperare între Carfil SA și producătorul american de drone militare şi civile - Periscope Aviation.

Surse spun că pe masă ar fi vorba de un memorandum mai larg, care ar cuprinde eforturi concentrate pentru crearea unei întregi industrii de drone la nivel național. În cazul acesta, prezența fostului ministru se justifică prin intenția acestuia de a dezvolta o nouă fabrică de drone la Tâncăbești

Potrivit unor știri din ultima parte a anului trecut, fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu (70 de ani) pregăteşte construirea unei noi fabrici de avioane de mici dimensiuni, în satul Tâncăbeşti, din nordul Bucureştiului, unde va avea capacitatea să tripleze producţia actuală şi să asambleze şi drone cu aripă fixă.

Radu Berceanu deţine în Tâncăbeşti, de mai mulţi ani, un teren de circa 10.000 de metri pătraţi, evaluat recent la aproape un milion de lei, pe care funcţionează fostele hale de producţie ale firmei sale Pietra, specializată pe realizarea de dale şi pavaje din piatră naturală reconstruită, potrivit informațiilor date de Profit.ro. După închiderea afacerii cu dale, el a început să ansambleze avioanele sale AVI Aircraft.

Berceanu a anunţat atunci că are şi discuţii, unele foarte avansate, pentru realizarea unor drone cu aripă fixă, mai mari, ”unele mai în direcţia militară, dar cu scopuri civile, de observaţie”.

Radu Berceanu a fost membru al Camerei Deputaților între 1990 și 2004, senator în legislatura 2004-2008 ales în județul Dolj pe listele Partidului Democrat și în legislatura 2008-2012 ales în același județ din partea Partidului Democrat-Liberal. De asemenea, Radu Berceanu a făcut parte din guvernele Călin Popescu-Tăriceanu și Boc II, fiind Ministru al Transporturilor.

Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, a participat vineri, 24 mai a.c., la semnarea unui acord strategic de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare și civile – Periscope Aviation, în prezența Excelenței Sale Ambasadoarea SUA doamna Kathleen Kavalec.

Acordul semnat în cadrul Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, marchează o premieră pentru industria românească de apărare, fiind primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcției de UAV-uri militare și civile. Proiectul vine ca răspuns la cererea tot mai mare de astfel de echipamente din diverse industrii, cu accent deosebit pe domeniul apărării.

Societatea Carfil SA, are o istorie de peste 100 de ani în producția de armament și muniție pentru artilerie și se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României.

UPDATE: Program național de dezvoltare a dronelor

Berceanu a semnat azi un acord la care participă mai mulți factori și privește accelerarea potențialului  în domeniul producerii și operării acestor echipamente (drone) la scară națională, pentru domeniul militar și civil. Astfel, au fost parafate două protocoale, unul privind dezvoltarea cadrului legislativ și a producției de drone în România, cosemnat de 7 entități, sub coordonarea S. CARFIL S.A., astfel: AVI AIRCRAFT deținută de Berceanu), EASYDO DIGITAL TECHNOLOGIES (EDT), THE INSOURCE DEVELOPMENT GROUP (TID GROUP), APDRONE, ASOCIAȚIA CENTRUL DE EXCELENȚĂ UAS ȘI C-UAS, ASOCIAȚIA „UVS-ROMÂNIA”. Și un al doilea protocol privind dezvoltarea producerii de drone agricole românești, în vederea accelerării utilizării lor pe scară largă în lucrările agricole, cosemnat de 13 entități, sub coordonarea S. CARFIL S.A., astfel: ANAMOB, AVI AIRCRAFT, EDT, TID GROUP, AGRI CLOUD, SCDA TURDA, INCDCSZ BRASOV, ICDP BRASOV, NATUREVO, UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREȘTI, USAMV CLUJ NAPOCA, UNIVERSITATEA din CRAIOVA, FACULTATEA DE HORTICULTURĂ.