Un stat american limitează accesul minorilor la social media. Toate persoanele sub 14 ani au interzis pe platformele online

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
copii platforme online
sursa: gettyimages.com/

Guvernatorul statului american Florida, Ron De Santis, a semnat o lege prin care vizează restricţionarea accesului minorilor sub 16 ani la reţelele sociale, într-un moment în care efectul acestor platforme asupra adolescenţilor suscită îngrijorări în Statele Unite, transmite Agerpres.

Legea, care va intra în vigoare în ianuarie anul viitor în acest stat din sud-estul SUA, stipulează că persoanele cu vârsta sub 14 ani nu îşi vor putea crea cont pe o reţea socială. Adolescenţii cu vârsta între 14 şi 15 ani vor avea nevoie de acordul părinţilor pentru a se înregistra pe aceste platforme.

Majoritatea platformelor stabilesc vârsta minimă pentru a deschide un cont la 13 ani, însă această regulă este uşor de ocolit. Unii critici ai legii susţin că depinde de părinţi, şi nu de autorităţi, să monitorizeze modul în care copiii lor utilizează reţelele sociale. Alţii sunt îngrijoraţi de o posibilă încălcare a Primului Amendament din Constituţia SUA care garantează libertatea de exprimare.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Florida şi principalul iniţiator al proiectului, Paul Renner a combătut aceste argumente prin faptul că platformele creează o dependenţă dăunătoare pentru minori. 

"Permanenta nevoie de validare, vânătoarea de aprecieri din mediul online creează un mediu toxic în realitate pentru minori, care se expun voluntar pericolului fără să îl conștientizeze. Pe lângă faptul că sunt vulnerabili și pot deveni victimele agresorilor de pe internet, reţelele sociale au un efect devastator asupra sănătăţii mintale a copiilor noştri", a subliniat Renner.

Guvernatorul Ron De Santis a declarat în repetate rânduri că părinţii trebuie să deţină mai mult control asupra deciziilor referitoare la copiii lor, în special în materie de educaţie. În Florida, ca şi în alte state americane, legiuitorii au căutat să acorde părinţilor mai multă influenţă în domenii considerate controversate, cum ar fi cursuri pe subiecte legate de orientarea sexuală şi identitatea de gen.