Azi la pranz, prețul electricității din România a fost 0

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
energie eoliana romania
sursa: gettyimages.com/

Prețul de piață al electricității este azi, la prânz, 0 lei/MWh. Între orele 12.00 și 15.00, așa cum se poate vedea pe site-ul OPCOM, operatorul bursei de energie, curentul este gratis.

Este gratis, dar se exportă, nu se consumă local, beneficiarii fiind firme din Bulgaria și Ungaria. Mai ales din Ungaria, acolo se duc cele mai multe cantități orare. Având în vedere costul zero al energiei, putem spune că acesta este efectul aportului masiv instantaneu de energie solară și eoliană.

Aceasta, fiind produsă majoritar de companii private, poate costa zero, pentru că societatea decide să-și vândă oricum energia produsă, numai s-o vândă, pentru că nu avem încă capacități semnificative de stocare.

pret energie zero
OPCOM



Și dacă nu găsesc cerere pe plan local, o trimit peste granițe. O companie de stat, cum ar fi Hidroelectrica, Elcen, Nuclearelectrica sau termocentralele din Valea Jiului și Oltenia nu pot să dea energia gratis, pentru că directorii de acolo devin aproape instant o țintă pentru Curtea de Conturi și procurori.

După ora 15.00, piața își revine, curentul începe din nou să coste, ba chiar ajunge rapid la 80 de euro/MWh, la ora 20.00, pe vârf de consum, odată ce, pe prognoze, scade aportul regenerabilelor. La acest moment, producția de energie eoliană și fotovoltaică totalizează aproape 2.000 MW, la o producție totală de puțin peste 7.000 MW. Eolianul este a doua sursă de energie, după Hidroelectrica.