Spania închide și dezmembrează centrale pe gaze de o capacitate dublă față de ce are România

Sorin Andone Data publicării:
centrala electrica pe gaz
Foto: Profimedia

În Spania, Iberdrola planifică să închidă și să demonteze toate centralele pe gaz pe care le operează în următorii cinci ani, conform informațiilor din surse interne ale companiei, citate de „Cinco Dias”. Compania deține 5,7 gigawați (5.700 MW) de centrale cu ciclu combinat în Spania, echivalentul a aproximativ o cincime din întreaga capacitate instalată din țară. Această decizie înseamnă că Iberdrola se pregătește să închidă centrale pe gaz care au o capacitate de două ori mai mare decât totalul capacității instalate în România în acest domeniu, care nu depășește 2 GW (2.000 MW).

Pe lângă aceasta, Iberdrola a finalizat recent vânzarea fabricilor de ciclu combinat din Mexic, având o capacitate totală de peste 8,5 GW, pentru care a obținut aproximativ 5,6 miliarde de euro la cursurile de schimb actuale.

Deși centralele pe gaz au avut un rol crucial în asigurarea cererii de energie electrică, în special în timpul crizei energetice din 2022, rata lor scăzută de utilizare a determinat mai multe companii energetice mari să înceapă procesul de închidere și dezafectare a acestora. Spania se numără printre cele mai avansate țări din Europa în ceea ce privește implementarea turbinelor eoliene și a centralelor fotovoltaice, beneficiind de condiții de mediu favorabile care le permit să funcționeze cu randamente ridicate. Aceasta a dus la o creștere semnificativă a capacității instalate în aceste tipuri de centrale. De aceea, Spania se bucură constant de cele mai mici prețuri de piață pentru energie electrică în Europa.

Cu toate acestea, scăderea prețurilor nu se reflectă neapărat în facturile la curent ale consumatorilor, deoarece costurile de transport, distribuție, marja furnizorului și taxele adaugă la prețul final al electricității.

În cadrul Uniunii Europene, încă nu s-a ajuns la o decizie finală cu privire la includerea gazului ca parte a tranziției energetice. Politicile în acest sens variază între statele membre. În România, pe lângă termocentralele pe gaz Brazi, Iernut și unele grupuri de la Elcen, se află în curs de dezvoltare alte grupuri pe gaz la Craiova, Constanța, București și Drobeta Turnu-Severin.