Cărbunele este aproape scos din piața de energie din România

Sorin Andone Data publicării:
exploatare carbune
Foto: Profimedia

Pe fondul încălzirii vremii, producția de electricitate din sursa gaz a scăzut brusc, de la aproape 1.800 MWh la 1.200 MWh. Cărbunele este aproape scos din piața energiei. Pentru că termocentralele trebuie să plătească ecotaxe împovărătoare și mai au și costurile aferente extracției.

S-a întâmplat în 9 martie, chiar la ora 00.00, așa cum se poate vedea în graficul Transelectrica și, de atunci, a rămas la același nivel. Momentul corespunde cu încălzirea vremii și reprezintă ieșirea din funcțiune unei părți din termie.

Este vorba de turbine ale Elcen București, potrivit informațiilor din piață. Termocentralele Iernut, ale Romgaz, și Brazi, a Petrom, funcționează la capacitate, potrivit informațiilor Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport.


În cele două zile în care producția din termo pe gaz a scăzut brusc cu o treime, situația a rămas aceeași. Este dificil pentru termo pe gaz să mai intre acum în piață, dacă firmele ce le operează nu sunt beneficiarele unor contracte pe termen lung, pentru că această energie este cu mult mai scumpă decât cea hidro, eoliană sau fotovoltaică.

Or, după cum se poate vedea din grafic, ba hidro a fost la niveluri înalte, ba foto, iar azi bate și vântul, deci este producție mare în eolian – 2.000 MWh. Prin urmare, termo pe gaz rămâne în piață doar dacă trebuie să livreze unor clienți cu care a încheiat anterior contracte. În piața spot, de oportunitate, nu are nicio șansă, în această conjuncture.

Cât despre termocentralele pe cărbune, acolo este și mai tragică situația. Nici în iarnă, când trebuie alimentat SEN iar cărbunele are și funcția de reglaj, producția de electricitate din cărbune n-a trecut de 1.000 de MWh. Acum însă, este la 750 MWh, cu minime și de 500 MWh.

Ce se mai produce în Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Valea Jiului se dă pe echilibrare de sistem, cantități mici – practic cadou de la stat pentru păstrarea locurilor de muncă (Hidroelectrica poate face ea acest lucru, având debite mari pe râuri) și câteva contracte pe termen lung încheiate cu timp în urmă.

În realitate, cărbunele este aproape scos din piața energiei. Pentru că termocentralele trebuie să plătească ecotaxe împovărătoare și mai au și costurile aferente extracției. Costurile de producție fac necompetitivă această energie în piață. Cu atât mai mult, în perioade cu aport mare de energie eoliană și fotovoltaică. Acestea, prin lege, sunt preluate automat în sistem atunci când sunt produse. Fiind cea mai ieftină energie, urmare a subvenției făcută de toți consumatorii prin sistemul certificatelor “verzi”, elimină natural cele mai scumpe energii, cărbunele fiind chiar cea mai scumpă.

Pe fondul producției mare din eolian, de azi, producția totală înregistrată în SEN a ajuns la 8.400 la prânz. Consumul este cu peste 1.000 MW mai mic, diferența față de producție fiind exportată.