ANAF e luat în colimator de Curtea de Conturi: vrem să vedem modul de utilizare a resurselor umane pentru obţinerea rezultatelor

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Sursa: Profimediaimages.ro

Pentru acest an, s-a stabilit continuarea auditului performanţei cu privire la modul de utilizare, de către administraţia fiscală (ANAF), a resurselor sale umane pentru obţinerea rezultatelor planificate, scriu reprezentanții Curții de Conturi. Contextul în care se întâmplă această declarație de intenție este că Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a promis că în buget va fi un plus de 0,6% din PIB din digitalizarea instituției. Principala modificare: e-Factura.

“În program este prevăzută o temă nouă de audit al performanţei, care vizează utilizarea Sistemului FOREXEBUG [sistemul în care se pot vedea execuțiile bugetare lunare ale tuturor entintăților publice - n.r.] în procesul de execuţie şi raportare bugetară. De asemenea, s-a stabilit continuarea auditului performanţei cu privire la modul de utilizare, de către administraţia fiscală (ANAF), a resurselor sale umane pentru obţinerea rezultatelor planificate”, au spus specialiştii Curţii de Conturi, citați de Agerpres.

Ei au menţionat că la elaborarea programului de activitate s-au avut în vedere aspectele rezultate din Analiza de risc pentru planificarea auditului financiar în anul 2024 şi din Analiza privind identificarea şi prioritizarea subiectelor de audit de conformitate în anul 2024.

De asemenea, în procesul de întocmire a proiectului de program pe anul 2024 s-a adresat o invitaţie Parlamentului, Guvernului şi cetăţenilor de a contribui la definirea unor obiective care să răspundă problemelor cheie ce afectează societatea şi aşteptărilor părţilor interesate, iar propunerile de teme primite au fost luate în considerare la întocmirea proiectului.

Context: Veniturile bugetare promise de Marcel Boloș

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a calculat în bugetul 2024  venituri suplimentare din digitalizarea ANAF de 0,6% din PIB. Principala componentă a acestei acțiuni este introducerea e-Factura pentru contractele între firme (B2B) și e făcută în două etape, iar amenzile ar trebui să începă să curgă de la 1 aprilie.