Doar 20% dintre firmele active s-au înregistrat în e-Factura. Care sunt amenzile și de când începe aplicarea lor

Ionuț Tudorică Data publicării:
Inscriere in registrul efactura
Sursa: https://www.profimediaimages.ro/

Doar 137.000 de firme din cele aproximativ 700.000 din România care depun bilanț, s-au înregistrat în sistemul eFactura, care a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, potrivit datelor la zi deținute de Ministerul Finanțelor.

Sistemul de transmitere electronică în mediu XML a e-Facturii la ANAF a devenit obligatoriu pentru livrările/plățile între furme la 1 ianuarie. De la această dată este obligatorie doar raportarea la ANAF a facturilor B2B. Însă, de la 1 iulie acesta devine singurul sistem de facturare între firme în România.

La această oră, abia 20% dintre firmele din țară s-au înregistrat în sistemul e-Factura. 

Până la 1 aprilie 2024 nu se vor da amenzi, dar de atunci vor putea fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea raportării în sistemul RO e-Factura. Lipsa  raportării unei tranzacții B2B se va amenda cu de la 5.000 la 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și de la 1.000 la 2.500 lei pentru contribuabilii mici și pentru cei nerezidenți.

De la 1 iulie 2024, o persoană impozabilă stabilită în România, care primește și înregistrează o factură tradițională, emisă pe hârtie sau prin alte variante electronice de operatori economici stabiliți în România, și nu a fost emisă în format XML cu sigiliul Ministerului Finanțelor, poate primi o amendă egală cu 15% din valoarea facturii.