Ce prevede noua lege a bugetului american: finanțare pentru Taiwan, așteptare pentru Ucraina

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
buget sua
sursa: shutterstock.com/

Textul documentului însumează 1.012 pagini, este rezultatul unor negocieri foarte dure și conţine măsuri care ar putea avea repercusiuni puternice în străinătate. Ucraina a fost scoasă din planurile de finanțare externă ale SUA.

Textul interzice orice finanţare directă din partea Statelor Unite către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNRWA, care a fost în centrul unei controverse de când Israelul a acuzat 12 din cei 13.000 de angajaţi ai săi din Gaza de implicare în atacul mortal al Hamas din 7 octombrie.

Legea conţine, de asemenea, sute de milioane de dolari pentru Taiwan, dar nu eliberează nicio finanţare pentru Ucraina, deoarece pachetul pentru Kiev face obiectul unor negocieri separate, relatează Agerpres.

Textul conţine şi câteva măsuri legate de imigraţie, subiect exploziv în plină campanie prezidenţială, şi o serie lungă de prevederi care nu ţin neapărat de buget. De exemplu, li se interzice ambasadelor SUA să arboreze steagul curcubeu, stindardul comunităţii LGBT+, contrar a ceea ce unele dintre ele obişnuiau să facă cu ocazia "Lunii mândriei".