Companiile intră în faliment pe măsură ce ratele ridicate și sfârșitul ajutorului de refacere post pandemie lovesc puternic afacerile

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
faliment companii
sursa: gettyimages.com/

Falimentele corporative cresc cu rate de două cifre în majoritatea economiilor avansate, pe măsură ce costurile împrumuturilor se măresc, iar guvernele anulează sprijinul din pandemie pentru afacerile aflate în dificultate.

După un deceniu de scădere, numărul falimentelor corporative din SUA a crescut cu 30% în ultimele 12 luni până în septembrie, comparativ cu perioada din anul precedent, potrivit datelor oficiale. Germania, cea mai mare economie a UE, a declarat că falimentele au crescut cu 25% din ianuarie până în septembrie, comparativ cu perioada din anul precedent.

La nivelul întregului bloc, insolvența corporativă a crescut cu 13% de la an la an în cele nouă luni până în septembrie, pentru a atinge cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, potrivit Eurostat.

„Ratele mai mari ale dobânzilor, împreună cu prăbușirea companiilor fantomă care supraviețuiseră cu sprijinul guvernului în perioada pandemiei Covid, au alimentat tendința”, a declarat Neil Shearing, economist-șef la Capital Economics.

Industriile care au avut cel mai mult de suferit din cauza ratelor mari de insolvență au fost transporturile și ospitalitatea, susțin analiștii. Domeniile care sunt mai sensibile la creșterea ratelor dobânzii, precum imobiliarele și construcțiile, sunt așteptate să fie și ele supuse unor presiuni.

„Observăm creșterea numărului de insolvențe corporative în aproape toate țările lumii”, a declarat Maxime Lemerle, analist principal pentru cercetarea insolvenței la Allianz Research.

În Franța, Țările de Jos și Japonia, falimentele au crescut cu peste 30% față de anul trecut în octombrie, potrivit birourilor naționale de statistică.