SNB: Elveția nu va renunța niciodată la numerar

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
franci elvetieni elvetia
sursa: gettyimages.com/

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) crede că numerarul nu va înceta niciodată să fie folosit în Elveţia, în pofida popularităţii în creştere a aplicaţiilor de plăţi, a explicat vicepreşedintele SNB, Martin Schlegel, transmite Agerpres.

Ţări ca Suedia, care în ultimii ani au înregistrat scăderi semnificative ale utilizării numerarului, încă folosesc bancnote, după ce au ajuns la un anumit nivel.

"Credem că numerarul nu va dispărea niciodată, sau nu în viitorul apropiat. Este important pentru o mare parte a populaţiei", a explicat Schlegel la o conferinţă.

Oficialul consideră că, deşi folosirea numerarului va scădea în Elveţia pe termen lung, este dificil de spus unde se situează nivelul de bază al ţării.

Schlegel a avertizat în legătură cu spirala negativă cauzată de reducerea numărului de sucursale bancare şi bancomate, care duce la o utilizare mai redusă a numerarului.

"Politica monetară, modul în care SNB gestionează nivelul dobânzilor, şi, de asemenea, intervenţiile valutare, nu este afectată în acest moment de scăderea utilizării numerarului", a dat asigurări oficialul elveţian.

Banca Naţională a Elveţiei analizează cu atenţie situaţia bancomatelor şi a sucursalelor bancare şi va lua măsuri dacă tendinţa descendentă se accelerează.