SUA evită paralizia serviciilor sale publice. Senatorii adoptă bugetul provizoriu în Congres

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
congresul sua
sursa: shutterstock.com/

Congresul SUA a adoptat sâmbătă un proiect de lege menit să finanţeze guvernul federal până în septembrie şi să împiedice cea mai mare economie a lumii să intre în colaps, relatează Agerpres.

Senatorii nu au aprobat proiectul de lege înainte de termenul limită de vineri la miezul nopţii, însă aleşii au convenit în cele din urmă asupra adoptării finale a proiectului de buget.

"Nu a fost uşor, dar perseverenţa noastră a meritat. Este bine pentru americani că am ajuns la un acord", a declarat liderul democraţilor din Senatul SUA, Chuck Schumer, după ore de negocieri intense cu republicanii.

Aceste răsturnări de situaţie de ultim moment ilustrează haosul care domneşte în Congres. În ultimul an, instituţia şi-a destituit unul dintre lideri, nu a reuşit să trimită fonduri Ucrainei şi a evitat la limită falimentul celei mai mari economii din lume.

Tensiunea din jurul adoptării legii finanţelor este de aşa natură încât Statele Unite nu au reuşit până acum să prezinte niciun buget pentru 2024, o situaţie cu care nu se confruntă nicio altă economie globală majoră. În schimb, au funcţionat luni la rând prin adoptarea de mini-bugete, care expiră după câteva săptămâni, o durere de cap pentru ministerele americane. 

Legea va prelungi bugetul SUA până la sfârşitul anului fiscal, pe 30 septembrie.