Europa se înarmează. UE alocă două miliarde de euro pentru consolidarea industriei de apărare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
industria europeana de aparare
sursa: shutterstock.com/

Comisia Europeană alocă 500 de milioane de euro pentru sprijinirea industriei continentale de armament. Europa își va crește capacitatea de producție cu 2 milioane de obuze pe an până la sfârșitul lui 2025.

Comisia Europeană a lansat Programul de lucru pentru instrumentul de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA) și al patrulea program anual de lucru al Fondului European de Apărare (FED). Împreună, aceste programe au un buget de aproape 2 miliarde de euro.

Astfel, odată cu alocarea primilor 500 de milioane de euro din buget, Europa speră să își mărească capacitatea anuală de producție cu două milioane de obuze până la sfârșitul anului 2025, se arată într-un comunicat emis de Executivul Comunitar.

„Acum 2 miliarde de euro sunt investite în cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, producției de muniție și achiziții comune. Aceștia sunt pași importanți pentru a investi mai mult, mai bine, împreună și european. Ele arată potențialul programului european pentru industria de apărare și contribuie la eforturile noastre de a sprijini Ucraina. UE își respectă promisiunea de a consolida baza tehnologică și industrială europeană de apărare”, a declarat comisarul european, Margrethe Vestager.

Fondul european de apărare este instrumentul prin care Comisia sprijină cercetarea, dezvoltarea și cooperarea în domeniul apărării. Datorită măsurilor deja implementate, capacitatea de producție anuală europeană pentru obuze de 155 mm se situa în ianuarie 2024 la un milion de bucăți scoase anual pe poarta fabricii.