FBI este îngrijorată de evoluția programelor spion chinezești. Hackerii amenință infrastructura critică din SUA

Alexandru Gologan Data publicării:
hackeri china sua
sursa: shutterstock.com/

Directorul FBI, Christopher Wray, susține că operațiunile hackerilor chinezi pe teritoriul american s-au înmulțit. Tehnicile utilizate de infractorii cibernetici din China au devenit sofisticate. Recent a fost destructurată o rețea care a încercat să atace infrastructura critică din SUA.

Directorul FBI, Christopher Wray, avertizează că intruziunea Chinei în rețeaua informatică a SUA reprezintă un pericol greu de ignorat.

„China este o amenințare reală la adresa securității Statelor Unite. Uitați cu ce ne confruntăm. Hackerii chinezi folosesc programe spion pentru a petrurba infrastructura critică americană”, a declarat Wray la Conferința de securitate din München.

Potrivit directorului FBI, operațiunile de hacking ale Beijingului au atins un nou punct critic în relațiile bilaterale dintre cele două state atunci când gruparea chinezească Volt Typhoon a vizat rețeaua de electricitate și alimentare cu apă.

Statele Unite au urmărit atent operațiunile desfășurate de China timp de peste un deceniu. Destructurarea Volt Typhoon a fost doar vârful aisbergului, pentru că eforturile guvernului chinez de a pătrunde și controla piețele internaționale sunt diverse.

„Chinezii au perfecționat spionajul economic. Furtul de date personale și corporative reprezintă piatră de temelie a strategiei lor economice pe plan global. Acum Beijingul urmărește cu nerăbdare progresele inteligenței artificiale pentru a o integra mai bine în arsenalul lor operativ”, a punctat Wray.

FBI atrage atenția că spionajul chinez variază de la furt de proprietate intelectuală până la hacking și are scopul de a pregăti un posibil conflict în viitor pe baza informațiilor acumulate, relatează Financial Times.