Hackerii nord-coreeni folosesc inteligența artificială pentru a-și îmbunătăți tehnicile. Regimul de la Phenian profită de pe urma lor

Alexandru Gologan Data publicării:
hackeri coreea de nord
sursa: shutterstock.com/

Hackerii sunt folosiți de autoritățile din Phenian la furtul tehnologiilor de ultimă generație și la susținerea programului nuclear nord-coreean prin fonduri obținute ilicit.

Hackerii nord-coreeni i-au vizat mult timp pe angajații companiilor din domeniul apărării, securității cibernetice și cripto. Ca mod de operare abordau sub o identite falsă țintele pe platformele sociale, după care le convingeau să dezvăluie informații sensibile. De cele mai multe ori, în urma interacțiunii, infractorii cibernetici putea accesa calculatoarele victimelor sau după caz, portofelul cripto. Însă la perfecționarea acestor tehnici a contriubuit un aliat neașteptat: inteligența artificială.

Dezvoltatorul ChatGPT, OpenAI a confirmat recent faptul că hackerii care lucrează în numele Coreei de Nord, precum și a Chinei, Rusiei și Iranului, folosesc programul de inteligență artificială al companiei „în sprijinul activităților cibernetice rău intenționate”.

„Grupurile de hacking din Coreea de Nord au folosit inteligența artificială pentru a crea profiluri false de social media. După care au construit o relație strânsă cu țintele lor, pe care le-au golit mai apoi, după caz, de bani și informații. Atacurile devin foarte sofisticate. Nu vorbim despre un e-mail formulat la modul click pe acest link. Aceste profiluri sunt detaliate și sunt folosite pentru a construi relații pe parcursul săptămânilor, chiar lunilor, pentru a lăsa impresia că totul este real”, a declarat Erin Plante, vicepreședinte al comisiei de investigare a fraudelor cibernetice.

Potrivit unui grup de experți ONU care monitorizează implementarea sancțiunilor internaționale, banii strânși din operațiunile cibernetice ilicite ale Coreei de Nord ajută la finanțarea programelor nucleare și de rachete balistice ale țării. Cele mai notorii operațiuni de hacking ale nord-coreenilor sunt furtul a 951 de milioane de dolari de la banca centrală din Bangladesh și atacul ransomware WannaCry dat asupra Serviciului Național de Sănătate din Regatul Unit în 2017, relatează Financial Times.