Houthi și-au mărit arsenalul cu drone submarine. Rebelii au dat cea mai importantă lovitură transportului maritim din Marea Roșie

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
atac houthi marea rosie
sursa: profimediaimages.ro/

Rebelii Houthi din Yemen au lansat un atac devastator asupra navei comerciale Rubymar, care transporta mărfuri din Emiratele Arabe Unite către Bulgaria. Echipajul a fost forțat să abandoneze nava. Statele Unite avertizează că atacurile s-ar putea înmulți, deoarece grupul susținut de Iran și-a mărit arsenalul cu drone submarine.

Provocările din transportul maritim internațional continuă cu noi violențe în Marea Roșie. Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au produs cel mai devastator atac asupra unei nave comerciale, după ce au lovit cargobotul Rubymar cu o dronă submarină. Echipajul a părăsit nava după atac iar acum vaporul abandonat se scufundă lent în Golful Aden.

Purtătorul de cuvânt al Houthi a confirmat atacul și motivat că nava era britanică. Totodată, rebelii au mai doborât și o dronă militară americană. 

„Din cauza daunelor suferite de nava, cel mai probabil se va scufunda în Golful Aden. În timpul operațiunii, ne-am asigurat că echipajul a părăsit în siguranță nava. De asemenea, apărarea antiaeriană yemenită a fost capabilă să doboare o dronă americană, care desfășura misiuni ostile împotriva țării noastre, cu o rachetă de croazieră”, a declarat Yahya Sare’e, purtătorul de cuvânt al Houthi.

Oficialii americani sugerează că schimbarea modului de operare al rebelilor indică faptul că hărțuirea navelor occidentale va continua într-o manieră tot mai violentă, relatează Financial Times.

Cine sunt rebelii Houthi?

Cine sunt "rebelii" din Yemen: o istorie complicată. Pentru a putea înțelege cu adevărat cine sunt Houthi, ce vor și de ce mențin relații prietenoase cu Rusia, Iranul sau China, va trebui să ne întoarcem mult în trecut. Insurgența nu a izbucnit dintr-o dată, ci a fost cultivată.

Războiul civil face parte din ADN-ul locului de peste o sută de ani. Vorbim despre singurul stat comunist din lumea arabă și Orientul Mijlociu, care stabilea legături strânse cu Uniunea Sovietică și Organizația de Eliberare a Palestinei.