Polonia își întărește granița de est. Premierul Tusk: migraţia ilegală din Belarus este o amenințare la adresa securității naționale

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
tusk polonia granita
sursa: profimediaimages.ro/

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că vor începe lucrările pentru întărirea întregii frontiere de est a ţării, în contextul unui "război hibrid" tot mai intens purtat de ţara sa cu migraţia ilegală din Belarus.

Tusk nu a dat detalii despre finanţarea alocată sau când vor începe lucrările, însă a punctat necesitatea asigurării unui mediu de securitate stabil.

"Frontiera polono-belarusă este un loc unic din cauza presiunii imigraţiei ilegale. Practic avem de-a face cu un război hibrid care avansează", a declarat Donald Tusk.

Grănicerii polonezi raportează în prezent circa 300 de încercări de intrare ilegală în ţară în fiecare zi, relatează Reuters.

Relaţiile polono-belaruse s-au înrăutăţit după ce Rusia a invadat Ucraina, Minskul fiind un aliat al Moscovei. Înainte de mandatul lui Tusk, fusese deja construit la frontieră un gard de 180 de km lungime, înalt de 5,5 metri şi prevăzut cu un sistem de camere video şi senzori, pentru oprirea migraţiei ilegale.