UE vrea să interzică importurile de aluminiu din Rusia. Prețurile vor exploda

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
aluminiu fabrica
sursa: profimediaimages.ro/

Liderii europeni au discutat posibilitatea interzicerii aluminiului rusesc, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni adoptat împotriva Kremlinului. Dacă decizia va intra în vigoare, atunci piața europeană va resimți un deficit major. Sancțiunile economice impuse de americani au majorat prețul, însă dacă interdicția UE se va adeveri, situația va împinge aluminiul către noi maxime istorice.

Cumpărătorii europeni și americani vor concura agresiv pentru aluminiul produs în Orientul Mijlociu dacă Uniunea Europeană va interzice metalul provenit din Rusia în lunile următoare. Producția de aluminiu din Orientul Mijlociu a însemnat anul trecut aproximativ 9% din oferta globală sau 6,2 milioane de tone. Dintre acestea, aproximativ două milioane au fost expediate în Europa și Statele Unite.

Cursa pentru aluminiu dintre țările dezvoltate va alimenta inflația pentru companiile occidentale din industriile transporturilor, ambalajelor și construcțiilor, relatează Reuters.

Interdicția importurilor rusești va lăsa Europa cu un deficit de aproximativ 500.000 de tone. O parte din pierdere ar putea fi recuperată dacă țările europene vor reporni vechile fabrici închise din motive de poluare.

„Furnizorii din Orientul Mijlociu nu vor putea înlocui complet deficitul european. De aceea, repornirea producției în UE ar putea fi o soluție. Interdicția europeană cumulată cu sancțiunile anterioare va genera o creștere exponențială a prețului. Cumpărătorii de aluminiu din Europa și SUA se vor lupta pentru a deține supremația pe piață”, a declarat Dmitri Ceres, analist american.

Importurile UE de aluminiu din Orientul Mijlociu au totalizat aproape 1,2 milioane de tone anul trecut, în timp ce SUA au importat peste 800.000 de tone. Furnizorii reprezentativi din această regiune sunt Emiratele Arabe Unite și Bahrain. Aluminiul este folosit în industria auto pentru producția de vehicule electrice. A devenit cel mai râvnit metal, după litiu.