SUA transferă Ucrainei echipamentele militare confiscate din Iran

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
arme confiscate
sursa: profimediaimages.ro/

Operațiunile de protejare a flotei comerciale în Marea Roșie aduce un avantaj nesperat pentru Ucraina. Aliații de la Washington au aprobat trimiterea de armament iranian confiscat de la Houthi. Teheranul a expediat cantități impresionante de arme și muniții către rebelii din Yemen, pe care-i sprijină fără echivoc în acțiunile de destabilizare a regiunii.

Statele Unite transferă Ucrainei arme, lansatoare de rachete și muniții confiscate din Iran. În total, peste 5.000 de puști de asalt AK-47,
mitraliere, puști cu lunetă și lansatoare de rachete au fost expediate aliaților din Kiev. La toate acestea se adaugă peste 500.000 de cartușe, tot de proveniență iraniană.

„Echipamentele militare au fost trimise de Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice din Iran către Houthi. Aceste arme confiscate vor ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei. Sunt suficiente pentru a echipa o brigadă ucraineană”, susține Comandamentul Central al armatei SUA (CENTCOM).

O brigadă de infanterie cuprinde 3.500 până la 4.000 de soldați, relatează CNN.

Statele Unite au impus sancțiuni Iranului timp de peste trei decenii, ca răspuns pentru sprijinul Teheranului în acțiunile de destabilizare a Orientului Mijlociu, precizează Centrul pentru Politica Energetică Globală de la Universitatea Columbia. Sancțiunile au vizat investițiile străine dar și sectoarele majore ale economiei iraniene, precum industria de apărare.

Nu este prima dată când SUA transferă ucrainenilor echipamente militare confiscate de la iranieni. În octombrie anul trecut, trupele Ucrainei au primit peste un milion de cartușe tot în același mod.