Programul AUKUS intră în linie dreaptă. Australia va avea o flotă de submarine nucleare până în 2050

Redacția Digi Economic Data publicării:
Submarine,Of,Australian,Navy,,Concept.,3d,Rendering
sursa: profimediaimages.ro/

Australia a subliniat vineri că acordul istoric de dezvoltare a submarinelor nucleare AUKUS cu Londra şi Washington va "merge înainte", în pofida temerilor tot mai mari cu privire la costuri, capacităţi şi posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, transmite Agerpres.

Ca parte a tinerei alianţe de apărare AUKUS, cei trei aliaţi de lungă durată s-au angajat să îşi consolideze împreună puterea militară pentru a stopa expansiunea militară chineză în regiunea Asia-Pacific.

"Cele trei guverne implicate lucrează într-un ritm susţinut pentru a realiza acest lucru", a declarat vineri ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

Proiectul AUKUS, menit să doteze Australia cu submarine cu propulsie nucleară, ar putea costa până la 240 de miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani.

Australia speră să dispună de opt nave cu propulsie nucleară până în 2050: o combinaţie de noi submarine din clasa AUKUS construite pe plan intern şi în Regatul Unit şi nave din clasa Virgina, achiziţionate din Statele Unite. Submarinele cu propulsie nucleară oferă mai multă invizibilitate şi, mai ales, mult mai multă autonomie decât submarinele convenţionale.