România are relații distante cu Tadjikistan. Oportunitățile economice cu republica fost sovietică sunt prea limitate

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
tadjikistan
Foto: Profimedia

Relațiile României cu Republica Tadjikistan sunt slabe, deoarece nu s-a făcut o punte prin care să fie exploatate oportunitățile economice bilaterale. Fosta republică sovietică suferă din cauza lipsei reformei, care îi împinge pe cetățeni să facă bani din orice.

După aproape douăzeci de ani în care relațiile economice româno-tadjice au fost într-un con de umbră, în luna mai 2019, la Dușanbe, a fost semnat așa-numitul acord de colaborare dintre Camera de Comerț și Industrie a României şi Camera de Comerț și Industrie a Republicii Tadjikistan. 

Volumul schimburilor comerciale dintre România și Tadjikistan a rămas mereu la un nivel scăzut. Motivele pentru care această piață nu prezintă interes pentru investitorii români rezidă în politicile fiscale ale autorităților tadjice: imposibilitatea repatrierii profitului și efectuarea plăților exclusiv în moneda naţională. De asemenea, distanța de peste 4000 de km face dificilă fructificarea relațiilor economice.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ultimele date înregistrate în 2020 arătau că volumul total al schimburilor comerciale dintre România și Tadjikistan a fost de 0,567 milioane de dolari. În urma acestui raport de schimb, țara noastră a ieșit în câștig pentru că nu a importat nimic din acest stat.

Izolarea pe plan economic se vede și la nivel diplomatic:

  1. reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Tadjikistan în România este asigurată de Ambasada Republicii Tadjikistan din Viena, Austria
  2. reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Tadjikistan este asigurată de Ambasada României din Astana, Kazahstan.

De la proclamarea independenței faţă de URSS în anul 1991, Republica Tadjikistan are o economie dependentă de agricultură. Poziția geografică îi permite să exploateze energetic resursa apei și datorită sistemului de hidrocentrale este furnizor de energie electrică pentru vecinii din aval.