Sancțiunile americane paralizează industria petrolieră rusă. Rafinăriile se închid

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
sanctiuni sua rusia rafinare petrol
sursa: gettyimages.com/

Rafinăriile rusești care suportă avarii, fie din cauza atacurilor cu drone ucrainene sau din cauza uzurii, nu mai pot fi reparate într-un interval standard de timp. De vină pentru această situație sunt sancțiunile americane, care au determinat pe majoritatea furnizorilor de piese să se retragă din piața rusă.

Companiile petroliere din Rusia au probleme în a-şi repara rafinăriile, construite cu ajutorul firmelor de inginerie din SUA şi Europa, în contextul sancţiunilor occidentale.

"Inginerii au început să caute piese de rezervă dar nu au găsit nimic. Întreaga unitate a trebuit să fie oprită", a declarat sub protecția anonimatului,  un angajat din industria energetică rusă, pentru Reuters.

Alte surse din interiorul rafinăriei NORSI, a patra cea mai mare din Rusia, au dezvăluit că unitatea KK-1 de cracare catalitică a fost scoasă din producţie încă din ianuarie şi în prezent nu este clar când anume va fi reparată pentru că în țară nu există expertiza necesară. În consecinţă, rafinăria și-a redus producţia de benzină cu 40%.

SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni asupra pieței ruseşti, după decizia Moscovei de a trimite trupe în Ucraina. De la declanșarea invaziei în 2022, aproximativ 1.000 de companii şi-au anunţat plecarea din Rusia. La fel ca şi în Statele Unite, preţul benzinei este un subiect sensibil în Rusia iar autorităţile de la Moscova încearcă să limiteze majorările de preţuri. De exemplu, în luna februarie autorităţile ruse au introdus un embargou la exporturile de benzină timp de şase luni.

Rafinăriile rusești sunt în pragul colapsului

Toate cele 40 de mari rafinării din Rusia au folosit în ultimele două decenii o combinaţie de echipamente naționale şi străine. Deficitul de piese intervine din faptul că rușii nu au dezvoltat tehnologia necesară de a înlocui elementele care în mod tradițional le importau din țări terțe. Atacurile cu dronă ale Ucrainei asupra centrelor de rafinare rusești s-au dovedit extrem de eficiente și costisitoare: cel puţin zece au fost avariate de la începutul anului.

"Dacă atacurile cu dronă vor continua la acest ritm şi apărarea rusească antiaeriană nu se va îmbunătăţi, Ucraina va putea să diminueze capacitatea de rafinare a Rusiei mai rapid decât vor putea firmele ruseşti să o repare. Dronele sunt de zeci dacă nu de sute de ori mai ieftine decât costul reparaţiilor, ceea ce reprezintă un element important într-un război de uzură. Am putea importa din China, pentru că are tehnologia necesară. Dar aici intervine problema: chinezii vor o înlocuire completă a întregii unităţi, în locul unei reparaţii obişnuite, ieftine", a declarat Sergey Vakulenko, expert pe industria energetică din Rusia.

Raidurile ucrainenilor au forţat autoritățile ruseşti să închidă aproximativ 14% din centrele de prelucrare a țițeiului doar în primul trimestru.

SUA au impus sancţiuni companiilor din întreaga lume, inclusiv din Turcia, pentru a împiedica transferul de tehnologie către Rusia. Ţările vizate de sancţiunile occidentale, precum Rusia şi Iran, au reuşit să găsească portiţe pentru a obţine piese de schimb pentru echipamente occidentale, precum avioane şi automobile. Însă echipamentele de rafinare sunt mult mai rare şi specifice iar firmele occidentale au înmulţit controalele pentru a împiedica Rusia să importe piese de schimb prin ţările terţe.