Statele UE vor restricții mai dure pentru importurile agricole din Ucraina. Coaliția membrilor este condusă de Franța

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
europa cereale ucraina
sursa: shutterstock.com/

Franţa alături de alte state membre UE solicită restricţii mai mari la importurile de produse alimentare din Ucraina, în ideea de a împiedica destabilizarea pieţelor agricole europene.

Comisia Europeană a propus eliminarea taxelor vamale la produsele agricole ucrainene pentru încă un an, până în luna iunie 2025, cu un nou amendament pentru carnea de pasăre, ouă şi zahăr. Dacă pentru aceste produse se depășește media anilor 2022-2023, atunci vor fi introduse taxe. Între timp, lista s-a extins și au fost adăugate ovăzul, porumbul şi mierea.

Statele membre UE, conduse de Franța, discută modalităţi prin care să supună importurile de produse agricole din Ucraina unor măsuri mai dure.

„Destabilizarea pieţelor ar putea eroda sprijinul opiniei publice pentru Ucraina, ceea ce nu este nici în interesul UE şi nici al ucrainenilor. Grâul ucrainean ar trebui inclus şi el pe aceeaşi listă de produse supuse unui control mai amănunțit. Pragul de la care vor fi introduse taxe vamale ar trebui să fie media din 2021-2023. Asta ar însemna includerea anului de dinainte de invazia rusească, când exporturile ucrainene spre UE au fost limitate de tarife vamale şi cote”, a declarat pentru Reuters, ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

La rândul său, ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, a spus că Budapesta va susţine o prelungire a eliminării tarifelor pentru produsele ucrainene numai dacă se vor introduce limite la grâu.

David Clarinval, ministrul Agriculturii din Belgia, ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, a afirmat că se aşteaptă să se ajungă la o soluţie în zilele următoare, fără a oferi detalii cu privire la ce ar presupune această soluţie