Statele Unite aprobă ajutorul militar pentru Ucraina. Peste 60 de miliarde vor ajunge la Kiev

Redacția Digi Economic Data publicării:
ucraina sua ajutor
sursa: profimediaimages.ro/

După lungi şi dificile negocieri, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un uriaş plan de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, susţinut de aleşi ai ambelor partide, relatează Agerpres.

Parlamentarii au votat în ritm uriaș acest pachet financiar, însă doar 61 din cele 95 de miliarde de dolari au fost aprobate către Ucraina. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat imediat asistenţa militară şi economică care "va salva mii de vieţi", în timp ce președintele american Joe Biden şi-a exprimat satisfacţia. În sala de şedinţe, unii parlamentari au fluturat steaguri ucrainene în huiduielile aleşilor trumpişti.

Textele ar urma să fie examinate rapid de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi, a indicat liderul democraţilor, Chuck Schumer.

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, dar Congresul nu a mai adoptat un pachet important pentru aliatul său de aproape un an şi jumătate, în principal din cauza certurilor politice.

Democratul Joe Biden şi partidul său în Congres sunt foarte favorabili noilor ajutoare pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia. Dar republicanii, conduşi de Donald Trump, sunt din ce în ce mai reticenţi în a finanţa un conflict care trenează.

Uniunea Europeană a salutat aprobarea ajutorului pentru Ucraina, apreciind că este "un mesaj clar pentru Kremlin". Mai circumspect, premierul polonez, Donald Tusk, un fervent apărător al Kievului, a mulţumit Statelor Unite, dar a subliniat întârzierea adoptării asistenţei.

"Mai bine mai târziu decât prea târziu. Şi sper să nu fie prea târziu pentru Ucraina", a declarat Tusk.

Acest plan de ajutor, în principal de asistenţă militară şi economică, îl autorizează, de asemenea, pe preşedintele Biden să confişte şi să vândă active ruseşti cu scopul de a putea fi utilizate pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei.