SUA amenință comerțul ruso-turc. Dualitatea lui Erdogan sperie Occidentul

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
putin erdogan
sursa: profimediaimages.ro/

Statele Unite amenință Turcia cu întârzierea plăților pentru exporturi, dacă vor continua să susțină tacit Rusia. Oficialii americani se tem că sancțiunile economice impuse Moscovei pentru războiul din Ucraina nu își vor atinge potențialul dacă unele state membre NATO nu respectă convenția unanim acceptată de a constrânge pe ruși să se retragă din luptă.

Relațiile dintre Statele Unite și Turcia au atins un nou punct fierbinte, după ce Washingtonul a condamnat atitudinea complice a autorităților de la Ankara față de susținerea Rusiei în războiul din Ucraina. Oficialii americani se tem și de faptul că au aprobat în Congres vânzarea a 40 de avioane F-16 către turci, în contextul în care tot mai multe echipamente militare occidentale ajung în mod „accidental” în mâinile rușilor, deși sunt vizați de sancțiuni economice aspre.

Sancțiunile impuse de SUA și aliații săi urmăresc să reducă veniturile Kremlinului pentru ca aceștia să nu mai poată continua războiul din Ucraina. Însă acest deziderat pare greu de realizat atunci când susținerea efortului de război al rușilor este finanțat, pe lângă aliații tradiționali, Iran și China, de țări membre NATO, precum Turcia și Ungaria.

Ankara se opune sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, chiar dacă a criticat invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani. Cu toate acestea, Turcia a reușit să mențină legături strânse atât cu Moscova, cât și cu Kievul pe tot parcursul conflictului, relatează Reuters.

„În măsura în care Occidentul este de încredere, Rusia este la fel de încredere. În ultimii 50 de ani, am așteptat la ușa UE și, în acest moment, am încredere în Rusia la fel de mult ca și în Occident”, declara anul trecut, președedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Rusia este cel mai mare exportator de țiței și motorină către Turcia, membră NATO săracă din punct de vedere energetic. Rușii au furnizat anul trecut 8.9 milioane tone metrice de țiței și 9.4 milioane tone de motorină vecinului său de la Marea Neagră. Temerile oficialilor occidentali sunt legate și de faptul că Turcia are cea mai mare armată din NATO, după SUA, iar neutralitatea declarată de Erdogan poate oricând pica, pe fondul instabilității din politica turcă.