Succesul exporturilor chineze în piața globală: bunuri vândute la preț de dumping

Alexandru Gologan Data publicării:
dumping made in china
sursa: shutterstock.com/

Guvernele occidentale se tem că Beijingul încearcă să-și reducă din capacitatea internă prin exporturi ieftine. SUA și aliații săi sunt pregătiți să ia măsuri dacă Beijingul continuă să facă dumping de bunuri pe piețele internaționale.

China inundă piețele internaționale cu produsele sale la prețuri de dumping, potrivit oficialilor americani, citați de Financial Times.

„Suntem îngrijorați de faptul că politicile economiei chineze se sprijină mai mult pe ofertă decât pe cerere, astfel piețele mondiale se confruntă în prezent cu un aflux de produse vândute sub prețul concurenței ”, a declarat Jay Shambaugh, subsecretar pentru afaceri internaționale.

Comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat recent că blocul este pregătit să folosească instrumentele necesare pentru a combate practicile comerciale neloiale ale Chinei.

China a recunoscut riscurile legate de dumping, dar nu a conturat un plan clar pentru a aborda această problemă. Oficialii chinezi sunt mai preocupați cum să intre legal pe piețele externe, după ce Statele Unite și UE au pus restricții importurilor venite din statul asiatic.

Investițiile occidentale au atins minimul istoric în China

Pe măsură ce statul chinez intră într-o nouă eră a restricțiilor, investitorii străini se retrag din cea mai mare economie a lumii aflată pe locul secund. Restricțiile din timpul pandemiei de Covid și sancțiunile economice aplicate de SUA au determinat marile companii să-și mute producția din China.

Beijingul se confruntă cu cea mai dramatică scădere a investițiilor străine din istorie. Premierul Li Qiang a cerut oficialilor să se concentreze pe „dezvoltarea sănătoasă” a expansiunii politicilor comerciale în străinătate, inclusiv o cooperare sporită cu partenerii occidentali.

Experții avertizează că acest fenomen doar consolidează puterea comercială a Chinei în exterior pentru a compensa deficitul de capital din interior, cauzat de plecarea partenerilor.