Uniunea Europeană ia poziție în fața atacurilor Houthi. Operațiunea Aspides protejează navele comerciale în Marea Roșie

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
borell gryparis operatiunea aspides
sursa: profimediaimages.ro/

Operațiunea Uniunii Europene în Marea Roşie a respins unsprezece atacuri ale rebelilor Houthi de la lansarea misiunii, a precizat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit Agerpres.

Operațiunea "Aspides", scut în greaca veche, "a escortat 68 de nave comerciale şi a respins 11 atacuri" ale rebelilor Houthi, a declarat Borrell în cadrul unei conferinţe de presă, alături de contraamiralul grec Vasileios Gryparis, care se află la comanda acestei misiuni.

În timpul acestor atacuri, nouă drone aeriene, o dronă maritimă şi patru rachete balistice au fost interceptate, a declarat contraamiralul Gryparis.

Patru nave militare europene sunt implicate în această misiune la care participă 19 ţări, printre care Franţa, Germania, Italia, Grecia şi Belgia.

Traficul maritim în această zonă, unde 13% din comerţul mondial tranzita, s-a redus la jumătate din cauza atacurilor rebelilor Houthi, folosite ca ripostă la bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Misiunea "Aspides" este pur defensivă şi este autorizată să lanseze atacuri pentru a apăra nave comerciale sau pentru a se apăra, dar nu poate viza ţinte terestre împotriva poziţiilor rebelilor Houthi din Yemen.