Rebelii din Yemen atacă navele americane, britanice și israeliene. Traficul maritim internațional prin Marea Roșie rămâne dificil

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
drone houthi
sursa: shutterstock.com/

Houthi au atacat navele britanice, americane şi israeliene cu rachete şi drone. Atacurile rebelilor în Marea Roșie sunt motivate de sprijinul acordat palestinienilor în războiul din Gaza.

Înarmați cu mitraliere și lansatoare de rachete, rebelii Houthi iau cu asalt din bărcile lor toate navele care îndrăznesc să pătrundă în Marea Roșie, inclusiv pe cele ale coaliției americano-britanice. Dronele furnizate de Iran rămân principala arma a rebelilor din Yemen.

rebelii houthi
Barcă plină cu rebeli Houthi înarmați. Se observă steagul Yemenlui și Palestinei. Sursă: Twitter / YemenOnline

Bilanțul zilei de duminică: rebelii au vizat o nava britanică şi un număr de fregate americane în Marea Roşie, în timp ce în Marea Arabiei şi Oceanul Indian au atacat doua nave israeliene.

„Navele din apropiere sunt sfătuite să dea dovadă de prudenţă şi să raporteze orice activitate suspectă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt din cadrul marinei britanice.

Transportul maritim internațional a fost grav afectat de acțiunile rebelilor, care atacă vapoarele comerciale pe care le consideră aliate cu Israelul.