Rusia a naționalizat filialele Ariston (Italia) și Hausgerate (Germania), prin decretul lui Putin. UE condamnă Moscova

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Vladimir Putin a început să naționalizeze fabrici străine din Rusia. Foto: Profimedia

Rusia a naționalizat filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane și le-a plasat sub conducerea Gazprom. Uniunea Europeană a condamnat în weekend decretul lui Vladimir Putin, declarând că această mişcare subliniază nerespectarea de către Moscova a normelor internaţionale, transmite Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a plasat filialele ruse ale companiei italiene de echipamente de încălzire a apei Ariston şi ale producătorului german de electrocasnice BSH Hausgeraete sub administrarea JSC Gazprom Household Systems, potrivit unui decret publicat vineri.

Aceste măsuri, care vizează activităţi economice legitime, sunt încă o dovadă a nerespectării de către Rusia a dreptului şi a regulilor internaţionale”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE, într-un comunicat.

Acesta a spus că măsurile au confirmat că Rusia, care poartă război Ucrainei, a fost ”un actor imprevizibil şi în domeniul economic şi a creat un climat de afaceri care este arbitrar şi ostil faţă de investitorii străini”.

”Uniunea Europeană solicită Rusiei să inverseze aceste măsuri şi să caute soluţii acceptabile, cu companiile europene vizate de acestea”, se arată în comunicat.

Ariston a declarat sâmbătă că a fost ”extrem de surprinsă” de această mişcare şi că evaluează implicaţiile decretului din punct de vedere al guvernanţei şi managerial.

Sâmbătă, Italia a convocat ambasadorul Rusiei.

"Guvernul solicită clarificări cu privire la chestiunea naționalizării Ariston Thermo Group," a declarat ministrul de externe Antonio Tajani pe X, citat de Euractiv.

El a spus că a cerut oficialului de rang înalt din Ministerul de Externe al Italiei să convoace ambasadorul Rusiei, adăugând că Roma lucrează "și cu Bruxelles-ul, în colaborare cu Germania", după ce și Bosch a fost vizată.

Tajani a declarat anterior că a discutat cu managerii de top ai Ariston și că Roma "stă alături de afaceri, pregătită să le protejeze în toate piețele internaționale".

Un purtător de cuvânt al UE a condamnat măsura ca "încă o dovadă a disprețului Rusiei față de dreptul și regulile internaționale" și a cerut Moscovei să o revoce.

Măsura a fost luată printr-un decret publicat vineri - deși datat joi - și semnat de președintele Vladimir Putin.

Decretul transferă controlul asupra a 100% din acțiunile companiilor - Ariston Thermo Rus, deținută de Ariston Holding NV, și BSH Household Appliances, deținută de BSH Hausgerate GmbH - către Gazprom Household Systems, o subsidiară a Gazprom.