Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 20 decembrie

Data publicării:
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 20 decembrie

1989 - PRIMUL ORAŞ LIBER

Acum 34 de ani, revoluţionarii din Timişoara s-au strâns în Piaţa Victoriei, din centrul oraşului. Oamenii au cerut demisia lui Nicolae Ceaușescu și a guvernului PCR.

În acelaşi timp, din Bucureşti, Nicolae Ceauşescu a ținut un discurs în care i-a numit "huligani" pe protestatarii din Timișoara. Discursul a fost televizat.

Chiar și așa, militarilor li s-a cerut să se retragă în cazărmi. La ora 12:00, sirenele au sunat în tot orașul. Timişoara a devenit primul oraş eliberat de sub comunism.

1951 - ENERGIE NUCLEARĂ

Un reactor nuclear experimental, aflat în statul american Idaho, a putut produce suficientă energie ca să aprindă patru becuri. A fost primul reactor care a produs curent.

EBR-1, cum s-a numit reactorul, a fost prima centrală nucleară din lume. Asta deși scopul lui nu era să producă electricitate, ci să demonstreze noi tehnologii.

În prezent, sunt sute de reactoare nucleare care produc curent, în multe țări de pe glob. Energia nucleară este considerată "verde", deoarece nu produce CO2.

2019 - FORȚA SPAȚIALĂ

Acum 4 ani, Donald Trump a semnat documentele prin care a fost creată cea mai nouă ramură a forțelor armate ale SUA: Forța Spațială sau Space Force.

A fost prima ramură nouă creată după 1947, când a apărut Aviația. Sigla Space Force seamănă cu o rachetă stilizată, care are în centru Steaua Polară, tot stilizată.

Cei 8.600 de militari spațiali se ocupă de sateliții de supraveghere și de comunicații, de detectarea pericolelor spațiale și de misteriosul avion spațial X-37B.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri