Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 8 iunie

Data publicării:
Captură de ecran 2023-06-08 185632

Cele mai importante evenimente petrecute în 8 iunie:

FRATELE CEL MARE SE UITĂ

"1984", romanul distopic al autorului britanic George Orwell, era publicat pentru prima dată. A fost a noua și ultima carte pe care el a terminat-o în timpul vieții.

Romanul arată efectele pe care le au asupra unei societăți totalitarismul, supravegherea în masă și represiunea. Stalinismul și nazismul au inspirat cartea.

"Război este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranța este putere" sunt conceptele centrale ale societății din "1984", conduse de un lider misterios numit doar "Big Brother".

O NUNTĂ REGALĂ ȘI UN MECI DE FOTBAL

Primul meci al echipei naționale de fotbal a României a avut loc cu prilejul căsătoriei dintre regele Alexandru I al Iugoslaviei cu principesa Maria (Mignon) a României.

Partida s-a jucat la Belgrad, unde a avut loc și nunta. 5.000 de oameni au fost în tribune, inclusiv regele Ferdinand și regina Maria ai României.

Primul meci a adus și prima victorie a României. Gazdele au deschis scorul, dar Francisc Ronnay a egalat, înainte de pauză. Aurel Guga a stabilit scorul final, 1-2.

VÂNĂTORII DE FANTOME

În cinematografele americane apărea filmul "Vânătorii de fantome" (Ghostbusters), o peliculă SF cu accente importante de comedie. Filmul a fost un succes imens.

Bill Murrary, Dan Aykroyd și Harold Ramis, în rolurile principale, erau trei parapsihologi excentrici din New York, care vânau fantome în orașul american.

Armele lor cu energie, cu care prindea fantomele, dar și mașina lor, o ambulanță Cadillac modificată, au devenit simboluri ușor de recunoscut ale culturii pop din SUA.

1922 / PRIMUL MECI, PRIMA VICTORIE

Primul meci internațional de fotbal al echipei naționale a României ("Cupa prieteniei româno-iugoslave") avea loc la Belgrad. România câștiga cu 2 la 1.

În fața a 5000 de spectatori, primul gol al României a fost marcat de Francisc Rónay, iar Aurel Guga a înscris golul victoriei. Antrenorul echipei a fost Teofil Moraru.

Regele Ferdinand și Regina Maria au fost în tribune. Meciul a fost unul amical și un prilej de a sărbători nunta Principesei Maria cu Alexandru I al Iugoslaviei.

1984 / VÂNĂTORII DE FANTOME

"Ghostbusters" ("Vânătorii de fantome") se lansa în SUA. Filmul științifico-fantastic cu accente importante de comedie a fost regizat de Ivan Reitman.

Bill Murrary, Dan Aykroyd și Harold Ramis, în rolurile principale, erau trei parapsihologi excentrici din New York care vânau fantomele din orașul american.

Filmul, realizat cu un buget de 30 de milioane de dolari, a avut în Statele Unite un profit de 300 de milioane, un succes imens pentru acea perioadă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri