Video Digistoria - Cele mai importante evenimente petrecute pe 23 ianuarie

Data publicării:
Untitled
Digistoria - Cele mai importante evenimente petrecute pe 23 ianuarie

1556 - Cel mai teribil cutremur

În regiunea Shaanxi din centrul Chinei are loc de mai devastator cutremur din istoria lumii, dacă ne referim la numărul de victime. 830.000 de oameni ar fi murit.

Majoritatea oamenilor din zona epicentrului locuiau în peșteri săpate direct în stânci de loess, foarte instabile. Din cauza seismului, aceste peșteri s-au prăbușit.

Cutremurul apare și în mărturiile unui călugăr portughez, care era în China în acel an. A scris că acest cutremur ar fi putut fi pedeapsă divină pentru păcatele oamenilor.

1960 - În adâncul oceanului

Batiscaful Trieste coboară pe fundul Gropii Marianelor, cel mai adânc punct de pe glob. Submersibilul ajunge la 10.911 m sub nivelul mării. Era un record la acea vreme.

La bordul batiscafului Trieste erau doi oameni: Jacques Piccard, oceanograf elvețian, și Don Walsh, explorator american. Călătoria le-a luat 4 ore și 47 minunte.

Recordul stabilit de Trieste a fost doborât abia în 2019. Americanul Victor Vescovo a coborât și el în Groapa Marianelor, dar a ajuns cu 16 metri mai jos.

1986 - Onoare muzicală

Rock and Roll Hall of Fame anunță care sunt primii săi membri. Au fost aleși 10 artiși sau trupe, printre care Elvis Presley, Ray Charles, Buddy Holly și Jerry Lee Lewis.

În prezent, artiștii solo sau formațiile devin eligibile pentru intrarea în Hall of Fame la 25 de ani după apariția unei înregistrări. Selecția e făcută de 1.000 de experți.

Clădirea Rock and Roll Hall of Fame se află în orașul american Cleveland. După al Doilea Război Mondial, locul a devenit un mare centru pentru muzica americană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri