Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 29 februarie

Data publicării:
Screenshot 2024-02-29 105835

Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 29 februarie.

2024 - ZI ÎN PLUS

Pentru a șasea oară în secolul XXI, există în calendar ziua de 29 februarie. Această zi în plus, o dată la patru ani, a apărut când romanii au introdus calendarul iulian.

A fost soluția lui Iulius Cezar, cel care a creat calendarul, pentru menținerea sincronizării între anul calendaristic și anul astronomic, care are aproximativ 365,25 de zile.

Romanii dublau ziua de 24 februarie, care era cu șase zile înainte de 1 martie. De aici și "bisect", de două ori șase. Ziua de 29 februarie a devenit comună după sec. XVIII.

1940 - PREMIERĂ LA OSCAR

Hattie McDaniel a devenit prima persoană afro-americană care a câștigat un premiu Oscar. Actrița a fost premietă pentru rolul lui Mammy în "Pe Aripile Vântului".

Totuși, premiul a fost umbrit de rasism. Hotelul unde a avut loc gala nu accepta clienți de culoare, dar Hattie McDaniel a fost acceptată în mod excepțional.

Actrița a stat la o masă segregată. Discriminarea a continuat și după gală. Nu putut merge la dineu cu restul actorilor din film pentru că localul primea doar albi.

2020 - TRATAT DE PACE

SUA și talibanii au semnat, acum 4 ani, un acord de pace prin care să se încheie războiul din Afganistan, cel mai lung război la care au participat vreodată Statele Unite.

La discuții nu a participat guvernul de la Kabul. SUA și NATO s-au angajat să retragă soldații din Afganistan, iar talibanii au promis să combată terorismul internațional.

Talibanii nu au mai atacat străinii, ci guvernul afgan. Pe 15 august 2021, islamiștii au intrat în Kabul. Ultimul soldat SUA a plecat din Afganistan pe 30 august 2021.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri