Sari la conținut

Dă-te la o carte - „Speranța: o tragedie”, de Shalom Auslander

1 noiembrie 2014. Vorbim astăzi despre o carte care în mod sigur nu şi-a lăsat nici un cititor indiferent: pe unii i-a înveselit până la isterie, pe alţii i-a iritat până la blestem. Cartea se numeşte „Speranţa: o tragedie”, îi aparţine americanului de 44 de ani Shalom Auslander - e greu de crezut că acesta e numele real al autorului şi nu un pseudonim - şi a apărut în resuscitata colecţie Globus a Editurii Univers, în traducerea vioaie şi fidelă a lui Carmen Scarlet.

Deşi în titlul cărţii Shalom Auslander a furişat cuvântul „tragedie”, romanul pe care Radu Paraschivescu vi-l supune atenţiei e de un comic devastator, cu origini în comicul practicat de Woody Allen sau Joseph Heller, după cum susţin unii critici şi recenzenţi americani. Vâna de umorist a lui Auslander ia în cătare două lucruri aici: pe de o parte, presiunile istoriei asupra prezentului şi asupra conştiinţei individuale, pe de alta, inutilitatea speranţei.

Romanul lui Shalom Auslander are ca decor oraşul Stockton, o localitate renumită prin faptul că nu are prin ce să fie renumită. Pe maşinile localnicilor există abţibilduri pe care scrie „Aici nu s-a născut nimeni” sau „Aici nu a dormit nimeni”. Stockton pare un oraş survolat de istorie, o alveolă urbană, o non-localitate remarcabilă prin non-întâmplări.