Sari la conținut

24 de minute | Adrian Bența: Fiscalitatea nu este întotdeauna morală, dar trebuie să se aplice cu strictețe


Claudiu Pândaru: Sunt reglementări care afectează zona întreprinzătorilor mici. O modificare ce urmează să intre în vigoare se referă la situațiile în care cetățenii au sediul unei firme sau sunt PFA și au sediul declarat acasă. Ce se modifică?

Adrian Bența: Noutatea binevenită pentru cetățeni este reducerea cotei de TVA. Dar aceasta este cea mediatizată. Cele mai puțin mediatizate afectează antreprenorul mic și mijlociu. Pentru PFA se introduce contribuția la pensii. Dar este și o nouă abordare privind plata impozitului pe clădiri nu numai în funcție de calitatea persoanei fizice, ci și în funcție de utilzarea locuinței. Pentru prima dată, impozitele se folosesc în funcție de scopul pentru care este folosită. Poate fi folosită cu scop rezidențial sau cu scop economic. Impozitul se calculează diferențiat. 

În 2015 impozitul pe locuințe este de 0,1%. De la anul, autoritățile locale au dreptul să stabilească procente diferite de impozitare în funcție de destinația clădirii. Dacă autoritatea locală are nevoie de mai mulți bani la bugetul local, poate stabili un impozit mai mare. 

Un cabinet de avocat, de stomatolog, toate acestea făcute într-o locuintă schimbă situația de impozitare. Se poate stabili un impozit minim de 0,2%, până la 1,3% dacă aceste locuințe sunt folosite în activitate economică. Aceste proicente nu sunt cele mai mici din Codul Fiscal. 

Dar dacă ai doar sediul social acolo?

Trebuie să fii sincer și să spui dacă chiar faci activități economice acolo. Dacă e doar un sediu scriptic și au am activități economice, consider că nu se majorează impozitele datorate. 

De exemplu, Adrian Bența și-a deschis cabinet de consultanță care a avut, inițial, sediul acolo unde locuiesc cu familia. Ulterior, am cumpărat o altă locuință, unde am mutat activitatea cabinetului. Unde vin clienții. Dacă eu aș decide să nu deduc acele activități de la cabinet, teoretic nu desfășor acolo activități. Practic, este o minciună, pentru că activitatea chiar are loc acolo. 

Valoarea unei locuințe se determină printr-o formulă din Codul fiscal. 

Uneori, fiscalitatea nu este mână în mână cu legile fizicii. 

La final va rezulta un impozit mai mare. În actualele condiții economice firmele vor rămâne cu mai mulți bani pe care să-i ruleze din reducerea TVA, dar vor pierde bani la impozite. În opinia dvs., este corect ca business-urile să fie taxate diferit în zone diferite ale țării?

Nu este corect, dar este legal. Fiscalitatea nu este întotdeauna morală, dar trebuie să se aplice cu strictețe și fără interpretări. 

În București, procentul este de 0.2%, la Timișoara este de 0.6%, la Cluj de 1,2%. Persoane care prestează același tip de activități vor plăti impozite diferite. Mi s-ar fi părut corect ca același impozit să fie plătit la nivelul întregii țări.

În 2016 care este soluția? PFA sau microîntreprindere?

Din punct de vedere matematic, o decizie o putem lua dacă trecem pe foaie impozitele plătite pentru fiecare dintre aceste două categorii. 

Raportându-ne strict la suma totală a impozitelor, un PFA plătește 16% impozit pe venit. Contribuția la sănătate este de 5,5%, chiar dacă cel care are PFA este și salariat. Noutatea este introducerea plății la plafonul de pensii, de 10,5%. Afectează toate PFA-urile care au venituri de până la 2000 de lei pe lună. Însumând aceste procente ne apropiem de 32%. Este un calcul sec, el va fi influențat de nivelul veniturilor. 

Un PFA, ca să iasă la o pensie întreagă, ar trebui să muncească 100 de ani, pentru că suma cotizată la pensie acoperă o treime din necesarul pentru pensii. 

A-ți desfășura activitatea în mod favorabil într-o zonă de mic antreprenor din punct de vedere al impozitărrii este să îți faci microîntreprindere. 

O microîntreprindere este acea societate - SRL, SA - care în anul anterior a realizat venituri de până la 100.000 de euro. Apar câteva restricții. O microîntreprindere nu poate să aibă mai mult de 20% venituri din consultanță și management. O microîntreprindere nu poate să fie bancă, nu poate să facă asigurări sau exploatări de minerale. Celelalte activități pot fi făcute pe microîntreprinere. 

Impozitul este de 3% din venituri dacă nu are niciun salariat. Plătești acel 3% și dacă ești pe pierdere. Dacă ai un slariat, impozitul este de 2%. Dacă ai doi sau mai mulți angajați, impozitul este de 1%. Angajații trebuie să fie cu opt ore pe zi. Un mic antreprenor care va dori să aibă asigurare de sănătate sau poate va dori să iasă la pensie poate să ia în vedere propria angajare la microîntreprindere. Va plăti un impozit mai mic și își va plăti contribuțiile la sănătate și pensii. 

Vor trece marea majoritate pe acest sistem de antreprenoriat. 

SRLD? SRL Debutant.

SRLD este o formă de microîntreprindere la care există și alte avantaje. Primirea unor subvenții de până la 10.000 de euro. 

Respectivii antreprenori nu au mai avut acțiuni sau părți sociale la alte societăți și scopul este să obțină facilități de la Guvern. Prin SRLD poți să primești garanții pentru împrumurturile pe care le faci pentru SRLD, până la 80% din valoarea creditului.