Sari la conținut

24 de minute - ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ a emisiunii al cărei invitat a fost vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu

Principalele declaraţii ale vicepreşedintelui PSD: 

Claudiu Pândaru: Vorbim despre educaţie, dar începem cu PSD. Ieri aţi câştigat o funcţie de vicepreşedinte. Au fost şi momente tensionate. Domnul Sturzu (care a spus că alegerea lui Liviu Dragnea a amintit de perioada comunistă).

Ecaterina Andronescu: Nu îl blamez, un partid este bazat pe o multitudine de idei. Domnul Sturzu a exprimat un punct de vedere, dacă are dreptate sau nu este o discuţie pe care merită să o facem. Cred că cuvântul lui de ieri a fost cauzat şi de o anumită frustrare pe care o are. A venit cu o iniţiativă în Senat şi a avut o atitudine atât de agresivă... Din punctul meu de vedere, am încercat să îi spun că putea să câştige mai mult în susţinerea iniţiativei legislative decât a avut cu această abordare.

Congresul de ieri. Liviu Dragnea a vorbit despre scuze, despre ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii, dar şi despre crimele comunismului.

PSD a apărut ca partid mai târziu decât FSN. A fi comunist înseamnă să ai o anumită atitudine, lipsa de a dialoga cu cei cu care trebuie să desfăşori o anumită activitate. Aşa am văzut eu comunismul. Atunci eram profesor şi mă temeam de Securitate. Dialogul cu studenţii nu este strict pe lecţie şi aveam această teamă.

Ieri, toţi ochii au fost îndreptaţi către Ion Iliescu. 

Eu am încercat să văd ce s-a întâmplat anterior anului 1989. Președintele Ion Iliescu a fost cel care s-a opus atitudinii ditactoriale și introducerii în România unui climat de tip Coreea de Nord. 

Nu simţiţi, deci, nevoia să vă despărţiţi de Ion Iliescu pentru a atinge dezideratul rupturii de comunism...

Nu cred că asta înseamnă apropierea sau ruperea de comunism. Este o chestie de filosofie, de atitudine, de comportament. Mi-aş dori ca toţi colegii să aibă o atitudine care să nu se apropie de cea că ar trebui să îl uităm.

Despre alegerea lui Liviu Dragnea ca preşedinte PSD.

S-au înscris trei candidaţi pentru alegerea de preşedinte al PSD. Doi nu au îndeplinit criteriile. 

Dvs. aţi vrut să vă depuneţi candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv.

Acum, fiecare își măsoară șansele de a nu se pune într-o situație nepotrivită. Nu cred că o funcţie îmi dă mai mult decât am reuşit să fac cu acumulările mele de o viaţă întreagă. Indiferent de funcţie, nu cred că mi-ar schimba acumulările. Nu ţin atât de mult la o funcţie. M-am gândit la această funcţie. Nu dorinţa mea, ci gândindu-mă la aşteptările oamenilor.

Votul de ieri a  fost unul surprinzător? Rezultatul lui?

Nu cred. Nu cred că a fost surprinzător. Eu mă așteptam la poziția de președinte executiv, era previzibil și cu susținerea lui Dragnea să ia mai multe voturi Zgonea, ceea ce s-a și întâmplat. Și la femei mă așteptam la acest rezultat. Din punctul meu de vedere, nu am făcut niciun fel de aranjamente. 

Un fapt este că Victor Ponta nu mai e în conducerea partidului. Rămâne prim ministru.

Am fost impresionată, iar domnul Ponta era copleşit de modul cum a reacţionat sala în momentul în care şi-a ţinut discursul. Cred că domnul Ponta a fost tuşat de reacţia sălii şi s-a văzut. A fost momentul cel mai impresionant pentru domnia sa, cred.

Faptul că rămâne prim ministru aduce un plus de imagine sau un minus?

Aduce ceea ce noi nu prea am urmărit în ţară - continuitatea necesară pe un mandat de ministru sau de prim ministru. Începi nişte proiecte şi, când mandatul este la jumătate, trebuie să pleci şi vine altcineva, cu alte proiecte. Discontinuităţile nu ajută societatea.

Este de neînlocuit? 

Nu, dar atmosfera politică din România are multă adversitate şi în centru este bătălia politică, nu ce lăsăm noi în urma noastră.

Ponta are probleme cu justiție. E ținta atacurilor adversarilor politici.

Bătălia se duce, din păcate, mai mult pe imagine. Dar imaginile se șterg, sunt efemere. Ceea ce rămâne în urma noastră sunt rezultatele acțiunilor noastre. 

În cazul domnului Ponta rămân şi dosarele.

Dosarele sunt de competenţa instituţiilor abilitate, iar decizia finală va fi respectată de toată lumea. Nu cred că dacă domnul Ponta va pleca azi se vor închide dosarele. Până când noua echipă se pune în funcţiune, a mai trecut un an. Dacă s-ar schimba guvernarea, pentru ţară ar fi un lucru păgubos.

Condamnaţi declaraţia lui Marian Oprişan?

Nu cred că trebuie să răspunzi la violenţă cu violenţă. Când există o confruntare sigur există și victime. Nu sunt adepta unei asemenea abordări. Era anul 1990, e greu de judecat după 25 de ani situația de atunci.

În cazul în care Victor Ponta nu ar mai fi premier, ar trebui ca Liviu Dragnea să îşi asume acest rol?

Declaraţia de ieri a lui Liviu Dragnea a fost de susţinere a guvernării.

S-ar califica Liviu Dragnea?

Presupunând că am ajunge acolo, deciziile se iau într-un organism. Biroul Permanent şi apoi Comitetul Executiv. Nu ştiu dacă domnul Dragnea îşi doreşte să ajungă acolo. Poate, dar poate că nu vrea. Ce rost are să presupunem? Nu am discutat niciodată cu domnul Dragnea acest subiect. 

Întrebări de la cititorii Digi24

Ce părere are doamna Andronescu despre educaţia de astăzi din România? Cum îi ajută pe tineri să se integreze pe piaţa muncii?

În 89 ţara suferea de prea mulţi ingineri. Brătianu spunea că o ţară nu se poate dezvolta fără ingineri. Din cauza acestui dezechilibru, după 1989, nevoia de economişti, de jurişti de pe piaţă a făcut ca universităţile să se dezvolte numai în această direcţie. Este acum o mai mare nevoie de ingineri. Universităţile tehnice au simţit acum acest dezechilibru.

Noi, cei din învăţământul superior, avem obligaţia să-i învăţăm pe studenţi să facă ceva cu ceea ce îi învăţăm. Învăţământul trebuie să aibă un rol economic, un rol cultural, un rol social şi unul personal.

Există corupţie în sistemul manualelor alternative? 

Există o contradicţie între Ministerul Educaţiei şi edituri. Editurile doresc să tipărească cât mai multe manuale şi să strângă profit. Ministerul Educaţiei ar trebui să aibă o editură care să elaboreze manualul în ceea ce priveşte conţinutul şi forma şi dup-aia n-au decât să îl tipărească toate editurile. Am discutat deja cu actualul ministru al Educaţiei. Este interesat de această soluţie, dar trebuie schimbată legea. Cred că manualul trebuie să aibă mai multe grade de dificulate şi să cuprindă şi auxiliarele. A apărut o afacere foarte mare pe auxiliare. 

Aferschoolul există în mediul urban, dar lipseşte în mediul rural. Sunteţi de acord ca în mediul rural profesoarele şi învăţătoarele să ţină activităţi de tip afterschool?

Dacă nu este afacerea lor. Ar putea să îşi ia două-trei ore în plus şi să prelungească activitatea didactică, dar nu ca un business personal. Acest lucru îi antagonizează pe părinţi. Să nu cheme copiii de la clasă acasă. Se creează un conflict între copiii care merg la meditaţie şi cei care nu merg.

Sunteţi acuzată într-un dosar Microsoft...

Nu intră în discuţie nici corupţia, nic traficul de influenţă. Atunci când a fost lansată această acuzaţie s-a scris că am fost ministru între 2008 şi 2012. În perioadele în care s-au cumpărat licenţele Microsoft nu am fost ministru. S-a plecat cu suspiciune. Aştept să se cerceteze dosarele. Niciodată nu am cerut, nu am luat şi nu am condiţionat nimic. 

Aţi primit vreodată mită?

Niciodată. Mi-am învăţat studenţii să nu vină nici măcar cu o floare la evenimentele festive.  


Partidul Social-Democrat are o nouă echipă de conducere. Alături de Liviu Dragnea va sta preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, câştigătorul detaşat al funcţiei de preşedinte executiv la congresul de duminică. Valeriu Zgonea a obţinut aproape 2.600 de voturi, în timp ce contracandidatul său, fostul ministru Constantin Niţă, a primit doar 1.100 de voturi. Echipa este completată de 14 vicepreşedinţi, printre care miniştrii Mihai Tudose, Ionuţ Vulpescu şi Nicolae Bănicioiu, alături de senatorii Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu. Votul a decurs fără incidente, cu atât mai mult cu cât organizatorii au trecut cu vederea faptul că delegaţii, grăbiţi, au intrat câte doi sau chiar trei într-o singură cabină.

Comunismul e un lucru complicat, cu care PSD nu are legătură, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24. Jurnalistul a adăugat că „PSD are legătură cu hoția, nu cu comunismul. Hoția activiștilor comuniști era artizanală, ea a fost ridicată la niveluri industriale de către PSD”.

Care sunt întrebările tale pentru Ecaterina Andronescu? Trimite-le pe pagina noastră de Facebook sau ca şi comentarii la acest articol. 

Urmărește răspunsurile fostului ministru LIVE de la ora 12:30, la emisiunea "24 de minute" cu Claudiu Pândaru!

Incep astazi la Digi24 emisiunea "24 de minute, la ora 12:30. La interviul de azi vine Ecaterina Andronescu. Ii pun si...

Posted by Claudiu Pândaru on 18 Octombrie 2015