Sari la conținut

24 de minute | Remus Cernea: 20 de milioane de lei ar putea obține statul din impozitarea activităților economice ale Bisericii

Deputatul neafiliat Remus Cernea a depus luni, la Parlament, o inițiativă legislativă privind impozitarea cultelor, proiect care vizează asigurarea respectării principiului separării dintre stat și Biserică în ceea ce privește „excesul” unor facilități fiscale pentru culte. Proiectul prevede impozitarea veniturilor obtinute de culte din activitățile economice și elimină dreptul exclusiv al acestora de a produce obiecte religioase.

Florin Negruțiu: Sunteți perceput ca unul dintre cei mai vocali adversari ai Bisericii. De ce?

Remus Cernea: Nu sunt un adversar al Bisericii, eu respect libertatea religioasă a fiecărui cetățean. Ceea ce susțin eu este ca statul să fie separat de Biserică. Este un principiu al modernității, care garantează libertatea pentru toți.

Politicienii ar trebui să ghideze o societate către o democrație întărită, principială. La premierul Cioloș m-a nemulțumit că a nu a dus discuția la un nivel de principii, a lăsat-o la nivelul arbitrariului. Azi anunță că nu sunt bani pentru biserici, apoi sună Patriarhul, atunci poate găsim o soluție, a doua sau a treia zi iar nu sunt bani...

Dacian Cioloș ar trebui să îi spună Patriarhului: „Cetățene, într-adevăr, modul în care se face acum finanțarea cultelor depinde de bunul plac al politicienilor și așa s-a întâmplat 26 de ani, dar noi, care suntem guvern tehnocrat și nu suntem legați de presiuni politice, nu avem în fața noastră alegeri de care să depindă guvernul, vom face un lucru bun pentru România și vom iniția o legislație care să vizeze modul în care sunt finanțate cultele și ar trebui să fie: prin direcționarea de către fiecare credincios a unei anumite părți din impozitul pe care îl plătește statului”. 

Ce a câștiga și ce a pierdut Dacian Cioloș când l-a sunat pe patriarh?

Remus Cernea: Dacă este un premier care se respectă, lucrurile nu trebuie să depindă de un astfel de telefon, ci de o discuție principială. Ori premierul invită la o dezbatere cultele, ONG-urile, politicieni, presa etc, să discutăm cum se face finanțarea cultelor, ori lucrurile se fac la mica înțelegere, prin telefon, ne mai gândim, ne răzgândim, suntem pe terenul arbitrariului.

A fost un telefon de curtoazie? 

Remus Cernea: Atunci nu trebuia să se concretizeze într-o declarație publică legată de cheltuirea banului public, pentru că dacă vorbim de fonduri publice, trebuie să fie cheltuite cu rigurozitate, în baza unor principii. Biserica a depins prea mult de politicieni generoși, trebuie să înceteze.

Avem nevoie de o legislație care să prevadă că finanțarea se face direct pe impozit a fiecărui credincios către cultul de care aparține, cei care nu au o religie, vor avea conștiința împăcată că banii lor nu vor ajunge la Catedrala Mântuirii, vor putea să direcționeze către altceva. De asemenea, fiscalizarea activităților lucrative ale bisericii, oamenii spun am avut un botez, o înmormântare și preotul nu mi-a dat chitanța, trebuie sa existe o fiscalizare, adică o chitanță pentru care... va trebui perceput un impozit pe activitățile lucrative. Am și propus un proiect de lege recent prin care asta se prevede.

Aveți niște cifre?

Remus Cernea: Cifrele din presă, care păreau rezultate ale unei analize, vehiculează ca ridicându-se la 3 miliarde averea Bisericii. Biserica are un excedent bugetar anual, are venituri de zeci, poate sute de milioane de euro numai din activitatea ei, fără banii de la buget. Banii de la buget vin din mai multe surse: de la guvern, din fondul de rezervă pe care guvernul ar trebui să-l cheltuiască în situații de urgență. Eu am și interpelat guvernul în această privință... o hotărâre de guvern prin care se alocau 77 de milioane de lei numai pentru construcții de noi biserici, o mare parte sunt pentru Catedrală, este profund imoral. 

13.000 de amendamente pentru biserici au fost anii trecuți la proiectul de buget, majoritatea au fost respine. În 2013, au fost respinse toate, pentru că exista un guvern USL cu voință politică. În 2009 au fost bani mai mulți decât pentru cercetare.

Biserica nu este respectată. Autonomia este afectată, dacă primește bani într-un astfel de mod înjositor. Decizia de conștiință a credincioșilor este singurul mod pentru o finanțare corectă.

Cum ați primit răspunsul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei?

Remus Cernea: Incomplet. Față de sindicate și ONG-uri, Biserica are scutiri în plus de impozite. În plus, este singura care poate avea activități economice exclusive legate de cult. Am propus să fie abrogată această prevedere legislativă.

Pentru clădirile care au o utilitate religioasă nu trebuie plătit impozit.

Impozitarea cultelor se referă, în ce am propus eu, la orice venit rezultat din activități lucrative.

Nu vorbim numai de Biserica ortodoxă, în Ardeal, alte culte închiriază clădiri. Care este situația pentru clădirile închiriate?

Remus CerneaDin câte știu eu, nu sunt impozitate. 

Aveți un studiu de impact? Câți bani ar putea aduce legea dvs. la buget?

Remus Cernea: Nu se face un astfel de studiu, pentru că ar trebui să întrebăm Biserica cât câștigă, și nefiind instituție publică, nu este obligată să răspundă. Dar pe ce a declarat Biserica, aceste încasări depășesc 100 de milioane de lei anual. Dacă ar fi impozitate cu 16 la sută, s-a estimat că statul ar putea colecta undeva la 20 de milioane de lei.

Bugetul real pentru Culte trebuie să conțină și ceea ce vine din Fondul de rezervă al Guvernului, și ceea ce vine din finanțarea locală, plus primăriile care donează Catedralei Neamului, la rugămintea Patriarhului, care trimite scrisori.

Redevin preoții agenți electorali în 2016?

Remus Cernea: Cu cât sunt mai mulți bani la mijloc, cu atât trocul devine mai posibil.

Cetățenii vor altceva de la politicieni. Vor integritate, vor cheltuirea banului public pe sănătate, educație, proiecte, tot mai puține voci mizează pe acest naționalism ortodoxist.

Unii colegi nu înțeleg nimic din toate acestea.

Dacă nu mai ridicăm biserici înseamnă că ridicăm spitale?

Remus Cernea: Trebuie măsuri care să fie în interesul tuturor cetățenilor, nu pentru interesul unor organizații private. Există o disproporție care sare în ochi.

E mai ușor să donez bani către Biserică decât către școala copiilor mei.

Remus Cernea: Eu nu critic Biserica, eu m-am referit la cum statul gestionează banul public. Donarea a 2 la sută din profit, legea sponsorizărilor sunt singurele modalități de a face donații. Vă promit, în privința școlilor, că voi veni cu un proiect de lege. 

Ați mai depus un proiect care vizează Biserica. Preoții să fie verificați de CNAS.

Remus Cernea: Au fost câteva zeci de înalți prelați care au colaborat cu Securitatea. În 2008, deputatul Nicolicea a depus un amendament și au fost exceptați de la verificări. Trebuie să ne asumăm trecutul. Trebuie ca Biserica să-și asume, e spre binele ei, pentru a nu se decredibiliza. Pentru asanarea morală trebuie să ne știm trecutul.

Cum vă privesc colegii? Ca un om fără D-zeu?

Remus Cernea: E asociată ideii de om fără morală această expresie. Eu nu mă raportez la credință prin nimic. Eu mă bucur când îmi schimb opiniile. Nu cred în ceva, am însușite valorile umaniste. Există persoane nereligioase care sunt persoane morale.  

Există momente când sunt aplaudat de colegi. Au fost și colegi mai virulenți, dar chiar și aceia și-au mai domolit reacțiile.

Ce șanse au proiectele dvs.?

Remus Cernea: Țin de curajul politic. De cele mai multe ori primează interesele și lașitatea. Eu vreau să duc discuțiile spre o zonă de principialitate.