Când se anunță rezultatele la Evaluarea Națională 2023

Data actualizării: Data publicării:
trei eleve verifică rezultatele la un examen
Când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2023. Foto: Profimedia

Elevii claselor a VIII-a au susținut luni, 19 iunie, și marți, 21 iunie, probele scrise la Limba și literatura română și Matematică din cadrul examenului de Evaluare Națională 2023. Candidații care aparțin minorităților mai au de dat o probă, joi, 22 iunie, la Limba și literatura maternă. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2023 vor fi afișate la finalul lunii iunie, urmând ca cei nemulțumiți de note să depună contestații, potrivit Ministerului Educației.

Când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2023

Elevii care au susținut Evaluarea Națională 2023 vor afla primele rezultate pe 28 iunie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației. Rezultatele finale, după corectarea contestațiilor, vor fi făcute publice pe data de 4 iulie.

Potrivit Ministerului Educației, „comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută”.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale, mai arată edu.ro. 

Afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2023

  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 - 19:00) + 29 iunie 2023 (orele 8:00 - 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie - 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Contestații la Evaluarea Națională 2023

Candidații care sunt nemulțumiți de rezultatele la Evaluarea Națională 2023 pot depune contestații pe 28 iunie, în intervalul 16:00 - 19:00, și pe data de 29 iunie, între orele 08:00 - 12:00, potrivit site-ului oficial al Ministerului Educației. 

Contestațiile pot fi depuse la centrul de examen sau pot fi transmise și prin mijloace electronice, la o adresă care va fi comunicată candidaților.

Membrii comisiilor din centrele de examen sunt obligați să-i informeze pe elevi că notele primite la examen pot să crească, dar și să scadă după contestație. 

Candidaţii care depun/transmit prin mijloace electronice contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă, arată Ministerul Educației.

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul are loc, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular pot să susțină examenul fără nicio taxă. În 2023, 161.500 de absolvenți ai claselor a opta s-au înscris la Evaluarea Națională. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri