Oficialii din Educație vor să rezolve dezastrul de la simulare cu 5 minute de gramatică. "Un algocalmin pe un organism cu metastaze"

Data actualizării: Data publicării:
un profesor trece note in catalog
Admiterea la liceu sau la facultate ar putea depinde de nota la purtare. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Cinci minute de gramatică și cinci minute de lectură înaintea fiecărei ore de română. Asta îi așteaptă pe elevii de clasa a opta din Capitală. Măsurile sunt propuse de Inspectoratul Școlar din București pentru elevii din școlile în care media notelor elevilor nu a atins pragul de 7. La simularea Evaluării, 30% dintre notele la română au fost sub 5. 

Grupurile de părinți opiniile sunt împărțite. Unii susțin inițiativa, alții o critică dur. Cele 5 minute de gramatică fac parte dintr-un plan mai amplu prin care prin care oficialii din Educație speră să ajute elevii să ia note mai mari în vară.

Elena Ștefan, purtător de cuvânt al ISMB: "La limba română se propun desfășurarea unor activități de gramatică, minimum 5 minute, exerciții de identificare a informațiilor esențiale pornind de la fragmente de text mai scurte".  

Profesorii sunt reticenți, însă.

Adina Papazi, profesor de română: "Greu de crezut că 5 minute de inițiativă constructivă vor contracara 5 ore de folosire a telefoanelor și ecranelor, boala de care această generație suferă". 

Andreea Bodea, director al Colegiului Național ,,Ion Luca Caragiale”: "Dacă golurile sunt imense, aceste 5 minute chiar nu vor face diferența... va fi așa cum am spus, pe un organism cu multe metastaze, un algocalmin care nici durerea nu o ia".

Și specialiștii în Educație avertizează că e prea târziu acum să se mai schimbe ceva.

Marian Staș, specialist în Educație: "Mi se pare un act de a fi bifat într-o serie de birocrații. Așa ceva nu are cum să fie asimilat consistent, profund, de acum și până în vară".

3 din 10 elevi nu au luat nota 5 la simularea probei la română, iar în București 7 din 10 nu au putut să aleagă forma corectă gramatical a unor cuvinte cum ar fi "bineînțeles" sau "a înota".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri