Exclusiv Gelu Duminică, la Interviurile Digi24.ro, despre „azilele groazei”: Cu siguranță, toți știam. Știam că astfel de mizerii se întâmplă

Data actualizării: Data publicării:
gelu duminica sociolog interviuri
Sociologul Gelu Duminică, la Interviurile Digi24.ro.

Sociologul Gelu Duminică a vorbit la Interviurile Digi24.ro despre cazul „azilelor groazei” și despre cum o problemă cunoscută în societate a devenit un subiect doar după un scandal cu ramificații politice. „Nu o să învățăm nimic din acesta caz, o să ne treacă. Comportamentele se schimbă greu”, este de părere sociologul. Duminică spune că „politizarea în momentul de față menține subiectul pe agendă”: „Noi trăim în societatea în care marginalii nu vrem să îi vedem”. Acesta este însă optimist că aceste comportamente sociale pot fi schimbate.

Principalele declarații:

  • Despre azilele groazei: Noi, cetățenii, deși poate știam, nu aveam în fișa postului să intervenim. E o vorbă românească: „peștele de la cap se împute”. Cu siguranță, toți știam. Știam că țara asta e eșuată, știam că astfel de mizerii se întâmplă. Știm că pentru a avea parte de o îngrijire medicală la spital trebuie să dăm plicul, știm că dacă vrem copilul nostru să aibă o educație bună trebuie să îl ducem la școala „aia” și să fie la educatoarea „aia”. 
  • Trebuie să ne uităm la efectele adverse create în societate. Noi am fost obișnuiți să ne descurcăm și că salvarea individuală este singura soluție pe care trebuie să o pui în practică. Am fost învățați să nu ne pese, să nu ne băgăm, să ne pese de noi. Vedem clar că un copil este maltratat de părinți, nu ne băgăm, că o femeie e bătută, la fel. Ne punem degetele în urechi și spunem că nu e treaba noastră. Noi am fost învățați să facem asta. În momentul în care luam acțiunea și interveneam eram făcuți sifonari, băgăcioși și așa mai departe. Noi avem chestia asta de spășire.
  • Despre demisia lui Budăi. Mulți dintre p0liticienii români care și-au dat demisia au revenit în funcții. Domnul Budăi și-a mai dat demisia, și uitați că a revenit acolo. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Noi ne așteptăm ca lumea politică să se schimbe, și noi să rămânem la fel. Ce uităm noi toți, Isus cât a fost el de Isus, în momentul în care a intrat la vot nu a fost votat, a fost votat Barabas. Noi alegem tot Barabas. În momentul în care tu votezi Pandele, ce te aștepți să facă? Românii au votat primari care erau în pușcărie, oameni acuzați de pedofilie și asa mai departe.
  • Avem politicienii pe care îi merităm. Parte din România, e așa. Eu când aud, n-ai ce să votezi. Însă, între un extremist, un pedofil, un hoț dovedit, și unul care nu are cel mai curat discurs, că mai poartă fesul într-o parte, tu chiar nu găsești nicio diferență? „Domne, toți sunt la fel”-ei bine, nu toți sunt la fel.
  • Educația nu înseamnă 1+1=2. Educația înseamnă și socio-emoțional: empatie, reziliență, respect, demnitate. De foarte multe ori, școala trebuie să contrabalanseze ceea ce s-a întâmplat în familie. Și de multe ori, chestiunea asta în care nu ne interesează săracii, școala trebuie să vină și să contrabalanseze asta. Școala nu o face, pentru că noi nu am avut educație cu adevărat.
  • Noi rămânii trăim cu senzația că ne respectăm bătrânii și că ne plac bătrânii. Cultura noastră pune un accent mai mare decât occidentul pe familia asta unită.
  • Marea problemă este că societatea prin instituțiile sale nu își face treaba. Pentru mine, marii vinovați în această problemă nu sunt Godei și patronii. Marea mea problemă e că eu am plătit direcția de asistentă socială, poliția să îi monitorizeze, pentru că eu sunt conștient că există oameni care își bat joc de alți oameni.
  • Noi am pus lupul paznic la oi. Ceea ce ne deranjează cel mai tare e încrengăturaă aia mizerabilă. Banii au mers dintr-un buzunar în altul.
  • Politizarea în momentul de față menține subiectul pe agendă, cu toate că astfel de mizerii se întâmplă în societatea românească. Aici mi se pare fariseismul nostru. Ce contează mai mult? Faptul că niște oameni au fost rupți în demnitate și suflet, faptul că niște oameni distrugeau alți oameni, umanitatea, respectul, sau ne interesează Firea? Eu nu spun să nu ne intereseze Firea, vinovații să plătească, indiferent cine sunt. Și atunci mă întreb: suntem noi corecți în chestia asta?
  • În momentul în care abuzatorul...eu mă uit doar la abuzator, am o problemă, dar principiul este cel pe care ar trebui să îl avem în vedere.
  • Știm că noi avem 100.000 de copii care se culcă noaptea flămânzi. Să zicem... eu, doamne ferește, politicianul Gelu Dumincă, sunt vinovat pentru 20 de copii. Ce discutăm? Că vinovat e Gelu Dumincă sau despre 100.000 de copii flămânzi.
  • Știm foarte bine ce se întâmplă, dar ne facem că nu vedem.
  • Natura umana este extrem de diversă și uităm că omul este singurul animal capabil să facă rău din plăcere. Omul este animalul cel mai feroce de pe fața pământului.
  • Există o axiomă în psihologie. Un comportament depinde de context și de situație. Foarte probabil ca cel care era abuzator acolo, în familia lui să fi fost un mielușel, să nu omoare o muscă.
  • Noi trăim în societatea în care marginalii nu vrem să îi vedem. Eu îmi aduc aminte de imaginile din 90 cu centrele de copii, de bătrâni, care erau ca lagărele naziste. Modul ăla de gândire trebuie schimbat și din nou ajugem la educație.
  • Noi încă trăim în paradigma în care a fi dizabil te conduce către inferioritate ceea ce e total greșit. Noi n-am fost învățați să vedem învingătorii din ei. În familie ți s-a spus: nu fi handicapat, îi ducem în școli speciale, îi ducem în clase speciale, îi ascundem de societate. Pentru că vrem să scăpăm de ei, noi, aștia normali, buni creștini, restul, când se întâmplă, leșinăm vreo două zile și uităm. Am uitat după toate, după Colectiv, după pandemie. De ce n-am uita acum? Cazul ăsta este din februarie. Nimeni nu l-a văzut subiect de presă, pentru că era despre bătrâni, nenorociți, noi aveam alte probleme: doctoratul lui Ciucă. 
  • Eu spun că suntem farisei. Așteptăm ca schimbarea să înceapă cu ceilalți, ceea ce e total greșit.
  • Comportamentele se învață, nu ne naștem cu ele.
  • Despre Firea: E ca în videoclipul acela cu un copil pe care îl prinzi cu gura plină de ciocolată și îl întrebi: Ce faci, Mihăiță? și zice: „Eu? Nimic?”
  • Când se va schimba realitatea din România? Depinde când începem să semănăm cu adevărat. Eu sunt foarte optimist referitor la viitorul României. Am mare încredere în generația Z pentru că este prima generație cu adevărat europeană. Doar că noi avem așteptări de la ei ca ei să facă ceea ce noi nu am fost în stare să facem, uitând că fiecare plăntuță are nevoie să fie stropită. Noi îi lăsăm în sălbăticie. Studenții mei, când vin la cursul meu, ei sunt media societății, sexiști, ignoranți, homofobi. Însă, în momentul în care educația este structurată, studenții aia sunt bucuria sufletului meu. Eu predau în facultate nu pentru bani, ci pentru bucuria de a fi cu ei și de a învăța de la ei.
  • Nu o să învățăm nimic din acesta caz, o să ne treacă. Comportamentele se schimbă greu. 
  • Încă avem războaie în numele lui Dumnezeu.
  • După Colectiv nu s-a schimbat nimic. Mergem cu același mod de a face lucrurile, nu avem cum să ne așteptăm la rezultate diferite. Numele s-au schimbat, comportamentele au rămas aceleași. Exponenții unui sistem, sistemul asta cine e? E făcut tot de oameni. Și atunci, noi, ca actori civici, noi ce facem? Vă spune eu, că am scris astăzi: Știm și tăcem!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri