Exclusiv Marcel Ciolacu: S-au făcut modificări la Codul Fiscal prin lobby, în interes de grup

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-09-27 161152

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că România nu mai poate funcționa pe bază de intervenții și a menționat, în acest context, că ar fi nevoie ca acțiunile de lobby să fie reglementate din punct de vedere legal. 

"Avem cea mai mare impozitare a muncii, trebuie să dai scutiri din impozitarea muncii. Astfel dezvolți servicii. Nu vorbesc de scutiri că îl cunosc pe parlamentarul Ciolacu. Credeți că astea au venit din cer? Nu. Au venit pentru că au cunoscut pe cineva la Guvern, pe cineva la Parlament. Trebuie să ai o politică când vii cu scutiri pentru că făcând acea scutire dezvolți un serviciu public sau privat. S-a făcut lobby pentru interes personal sau de grup? Întodeauna se face acest lucru. Asta se face peste tot în lume. Democrația nu e perfectă, dar e cea mai bună formă de guvernare. În statele dezvoltate există instituția lobby-ului. Eu consider că trebuie să avem o lege a lobby-ului...decât să se facă prin restaurante. Să intrăm într-o normalitate. Cât timp va exista un parlamentar va exista și un lobby în jurul lui. Cred că este necesară o lege a lobby-ului în România", a spus premierul.

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe noile măsuri fiscale. Potrivit pachetului, s-au introdus impozite speciale pentru persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini a căror valoare depășește 75.000 de euro.

De asemenea, forma finală prevede accize noi pentru produsele din tutun.

Pe parcursul zilei de marți, când a avut loc asumarea răspunderii la Parlament, au fost depuse mai multe amendamente, iar unele prevederi au fost modificate. Spre exemplu, impozitul pe cifra de afaceri a băncilor a fost dublat - noua cotă e de 2%.

Șeful Executivului a spus, de la tribuna Parlamentului, că „de astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală”. El a spus că „astăzi se termină cu șmecheria, Guvernul își asumă răspunderea pentru că România nu se mai poate baza doar pe munca celor cinstiti iar pe ceilalți să nu îi deranjeze nimic”.

„Am multe defecte, dar cu siguranță nu pot să mint. Măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor”, a argumentat premierul.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. USR și AUR au protestat cu pancarte în sala de plen.

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri