Exclusiv Mihai Popșoi, ministrul de Externe al Rep. Moldova, la Interviurile Digi24.ro: Rusia e principala amenințare la adresa noastră

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-05-23 180104

Mihai Popșoi, ministrul de Externe al Republicii Moldova, a fost invitat la Interviurile Digi24.ro, unde a răspuns la întrebările jurnalistului Alexandru Rotaru.

- Moment istoric: Moldova a semnat acordul de securitate și cooperare cu UE. Este un mecanism nou care înglobează procesele și proiectele care sunt în derulare în securitate și apărare dar și în general. Este un proiect umbrelă. UE și alte țări ajută Rep. Moldova din punct de vedere defensiv. Urmează să fie livrate sisteme de apărare? În baza mecanismului existente, care este facilitatea europeană pentru pace, în baza căreia am facilitat în ultimii 3 ani de mai mult de 100 milioane euro sprijin. Echipamentul încă nu a ajuns în Republica Moldova, doar o mică parte. Am avut perioade triste când lideri de la Chișinău au lucrat în detrimentul apărării naționale, blocând exerciții militare comune cu parteneri NATO, nu au facilitat aprobarea unei noi strategii de securitate națională, blocând-o 4 ani. Fostul președinte Dodon nu a avut vizite oficiale în România sau Ucraina. E un mare deserviciu. Încercăm să redresăm.

- Au sabotat oameni susținuți de Rusia politica de apărare și înzestrare a armatei Republicii Moldova? Dacă da, de ce? Pentru că sunt exponenți ai intereselor Rusiei în Moldova și nu ai cetățenilor în Rep. Moldova și e rușinos să constatăm acest lucru. Am aprobat recent strategia Securității Naționale unde am spus că Rusia este principala amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Am convenit să creștem cheltuielile din Apărare până la un procent din PIB, modest, dar mult mai mult față de ce a avut Republica Moldova. De obicei a fost 0,2 - 0,3 până la 0,4%. Acum suntem la 0,55%. Anul viitor vom majora și mai mult ca pas cu pas să reducem acest handicap din ultimii 30 de ani. Am reușit să nu mai importăm gaz de la Gazprom, muncim pentru a ne ancora pe piața energetică europeană, prin intermediul României ne conectăm construind acele linii de înaltă tensiune, să nu mai depindem niciodată de Est.

- Exponenți ai Rusiei nu au ascuns că doresc cucerirea de teritorii din Moldova. Limbajul belicos din partea lui Medvedev sau din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care nu prea o are cu diplomația. O spun destul de clar. Nu se pune întrebarea dacă Rusia dorește să atace Moldova sau să facă acel coridor terestru până în Rep. Moldova, ci doar dacă pot. Grație spijinului din partea lumii libere dar mai cu seamă a sacrificiului și curajului enorm de care dă dovadă armata și poporul ucrainean, Rusia nu-și permite acest lucru. Noi sperăm foarte mult, grație acestei solidarități internaționale, ca acest lucru să nu fie posibil nici în viitor.

-În cazul în care Rusia ajunge la Odesa, și-ar dori o cucerire a Republicii Moldova? A fost făcut public de exponenți ai Federației Ruse și pe partea militară și pe partea politică, existau diverse planuri apărute în public cum ar fi dorit să ajungă până în Transnistria. Acolo noi păstrăm calmul și suntem în dialog constant cu așa-zisele autorități din stânga Nistrului. Ancorarea întregii Republicii Moldova în piața unică europeană, care urmează să aibă loc în contextul negocierilor de aderare, este un pol de atracție extrem de puternic pentru agenții economici și oamenii de rând din zona transnistreană și mizăm pe această deschidere și oportunitate ca un mecanism eficace în soluționarea pașnică a dosarului transnistrean, dar va depinde și de contextul regional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât costă cazarea în Costinești, aproape de plajă. Prețuri iulie și august 2024, sunt acceptate vouchere de...
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Dwayne „The Rock” Johnson, greu de recunoscut în imaginile din viitorul său film. „Tu ești?”, au întrebat...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...