Care sunt cele 5 semne ale unui atac de cord. Un bărbat le-a ignorat pentru că nu știa că are probleme cardiace

Data actualizării: Data publicării:
un barbat cu camasa albastra se tine cu mana de piept
Care sunt cele 5 semne ale unui atac de cord FOTO: Getty Images

Ca asistent medical la Cardiologie și expert în dispozitive de asistare ventriculară, Mark Kader a crezut că va observa semnele unui atac de cord dacă ar avea vreodată unul. Bărbatul de 41 de ani a presupus că riscul său de insuficiență cardiacă este scăzut, pentru că nu are antecedente în familie și face sport. Așa că, atunci când a început să se simtă rău în timp ce făcea reparații în casă, nu a crezut că este ceva grav.

Dar Mark s-a prăbușit în baie și s-a trezit când soția lui a bătut în ușă. Ea a ajuns acasă în timp ce el era inconștient și a chemat o ambulanță.

În drum spre spital, bărbatul a spus că a observat că ritmul inimii lui părea neregulat pe EKG. A fost supărat pentru că nu și-a recunoscut mai devreme semnele episodului cardiac, având în vedere experiența sa și cunoștințele pe care le are despre dispozitivul care a ajuns să-i salveze viața.

Este oarecum jenant pentru că sunt asistent medical de 15 ani și mi-au scapat semnele. Crezi că i se poate întâmpla oricui altcuiva, dar ție nu ți se poate întâmpla”, a declarat el pentru Insider.

Mark explică cele cinci simptome ale unui episod cardiac pe care ar trebui să le cunoască oricine:

Ameţeală

Bărbatul a spus că a început să se simtă obosit și amețit în timp ce lucra prin casă, așa că a presupus că era doar deshidratat.

În realitate, amețeala lui a fost cauzată de un ritm ventricular neregulat (sau aritmie), a spus el. Inima lui nu funcționa suficient pentru a pompa sânge în corp și creier, ceea ce înseamnă că avea un șoc cardiogen.

S-a dus la baie, crezând că o să vomite și s-a trezit pe podea.

Greaţă

Greața ar fi trebuit să fie primul semn pentru el că ceva nu este în regulă, dar Mark nu credea că starea lui are vreo legătură cu inima.

Femeile sunt mai predispuse la stări de greața ca simptom al atacului de cord sau al aritmiei, dar poate apărea și la bărbați, în special la cei mai tineri, a spus Kader.

Este posibil ca vârsta lui Kader să-i fi crescut șansele de recuperare, la fel ca și accesul la tratament. Medicii i-au implantat o pompă pentru a elimina o parte din tensiunea inimii. A avut nevoie de dispozitiv doar două zile și jumătate, după care și-a recăpătat funcția cardiacă normală.

Leșin

Episoadele de leșin sunt un simptom comun al problemelor cardiace, care pot include aritmii ca în cazul lui Kader, dar și atacuri de cord.

„Se întâmplă același lucru când ai un atac de cord”, a spus Kader, vorbind despre semnele aritmiei sale. „Inima nu este capabilă să pompeze sânge, așa că poți avea acest simptom.”

Transpiraţie

Kader a spus că și-a recăpătat cunoștința și a fost urcat în ambulanță de paramedici. Pe măsură ce își revenea, a observat că „transpira abundent”.

Transpirația este un alt semn comun al tulburărilor cardiace, conform Jurnalului American de Boli Cardiovasculare. Pe măsură ce inima se luptă să pompeze sânge în corp, apare transpirația. Însă acest simptom poate fi trecut cu vederea în absența durerii în piept.

Dureri în piept

Kader nu a avut durere puternică în piept, iar asta l-ar fi determinat să cheme chiar el o ambulanță.

El a spus că simptomele „clasice” ale unui atac de cord sau ale unui episod similar includ dureri de braț, dureri de gât și dureri în piept, care se pot simți ca arsuri la stomac în cazul femeilor, a spus el.

„Nu am simțit niciodată că aș fi în această categorie de risc. Dar ori de câte ori aveți dureri în piept, disconfort, greață, amețeli, leșin este necesar să ajungeți la spital. Cu cât se intervine mai devreme, cu atât va fi mai bine.”

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri