Moartea unui elefant reaprinde discuția privind tratamentul animalelor la grădinile zoo din Pakistan. Noor Jehan a trăit doar 17 ani

Data publicării:
elefant intins pe jos, bolnav, cu ventilatoare in jur si patura sa-i tina umbra
Noor Jehan a trăit doar 17 ani, deși speranța de viață a speciei este de până la 70 de ani. Foto: Profimedia

O femelă de elefant a murit sâmbătă la grădina zoologică din Karachi, după o suferință care a dus la reaprinderea criticilor la adresa grădinilor zoologice din Pakistan. Noor Jehan a murit la doar 17 ani, în condițiile în care exemplarele din specia ei trăiesc 60-70 de ani.

Elefantul în vârstă de 17 ani, grav bolnav, a căzut într-un iaz luna aceasta şi nu s-a mai putut ridica.

„După ce s-a luptat nouă zile, ea a cedat din cauza stării sale grave. A petrecut prea mult timp întinsă pe jos - o situaţie foarte periculoasă pentru elefanţi”, a declarat într-un comunicat organizaţia internaţională pentru drepturile animalelor Four Paws, care oferă consiliere medicilor veterinari locali şi internaţionali pentru tratarea elefantului, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Amir Khalil, medic veterinar în cadrul Four Paws, a spus că este „sfâşietor că ea a trebuit să moară la doar 17 ani, când ar fi putut trăi mult mai mulţi ani”.

Noor Jehan era un exemplar de elefant african, a cărui durată medie de viaţă este de 60-70 de ani.

Grădină zoo închisă la Islamabad

În ultimii ani, doi lei au murit asfixiaţi în Pakistan după ce îngrijitorii au încercat să-i scoată din bârlog cu ajutorul fumului. De asemenea, au murit şi mai mulţi pui de tigru alb.

Directorul grădinii zoologice din Karachi a fost demis luna aceasta în urma acuzaţiilor de neglijenţă.

În 2020, un tribunal a dispus închiderea grădinii zoologice din Islamabad, unde a fost ţinut elefantul Kaavan. Vedeta americană Cher, care a militat mai mulţi ani eliberarea lui Kaavan, s-a deplasat în Pakistan pentru a ajuta la mutarea acestuia într-o rezervaţie din Cambodgia.

Amir Khalil a declarat că grădina zoologică din Karachi nu respectă standardele internaţionale. El a solicitat ca Madhubala, elefantul sănătos rămas la grădina zoologica, să fie mutat într-un loc mai potrivit pentru această specie, pentru ca animalul să aibă o şansă la o viaţă mai bună.

Four Paws a precizat că Madhubala deplânge pierderea celei care i-a fost tovarăşă mult timp.

Criticile pe scară largă cu care se confruntă autorităţile în urma cazului lui Noor Jehan - cu imagini în care ea poate fi văzută stând întinsă pe o parte, neputincioasă - au condus la relatări în presa locală conform cărora grădina zoologică din Karachi ar putea fi închisă definitiv.

Four Paws a salutat această propunere, adăugând că pasul ar putea reprezenta un moment de cotitură pentru bunăstarea animalelor sălbatice aflate în captivitate în Pakistan.

elefant bolnav zoo profimedia-0770168096
Medicii nu au mai putut face nimic pentru Noor Jehan. Foto: Profimedia

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri