Video Povestea Mashei, ursoaica „refugiată” la Sanctuarul din Zărnești. „În timp de război și animalele, și oamenii suferă în același fel”

Data publicării:
ursoaica
Masha, ursoaica „refugiată” la Sanctuarul din Zărnești. Foto: Facebook

Animalele din zonele bombardate de ruși în Ucraina sunt condamnate la moarte dacă oamenii nu apucă să le salveze. Multe necuvântătoare au rămas captive în clădirile atacate. Locuitorii și voluntarii din alte țări fac însă tot posibilul să le scoată din țară. O ursoaică din Ucraina, de exemplu, a primit a doua șansă la viață, în sanctuarul din Zărnești, după ce o asociație pentru protecția animalelor a adus-o la noi în țară. Până acum, a trăit 22 de ani într-un circ.

Cristina Lapis - fondatoarea Sanctuarului de Urși de la Zărnești: Masha este oarecum un simbol al refugiaților Ucrainei pentru că în timp de război și animalele și oamenii, toate creaturile, suferă în același fel.

Masha, o ursoaică de 22 de ani a trăit toată viața într-o cușcă, în grija unei echipe de circ din Ucraina. A ajuns în atenția unei asociații de protecția animalelor de la noi din țară cu mult înainte să înceapă războiul în Ucraina. După ani de chin, ar fi trebuit să își găsească libertatea în sanctuarul de urși de la Zărnești la începutul lunii martie, dar războiul a împiedicat transferul.

Paula Ciotloș - vicepreședinte Asociația Milioane de Prieteni: A fost un moment în care aproape că nu mai speram că o putem salva. A fost destul de greu să o aducem după ce pe 1 martie când trebuia să vină s-a anulat totul din cauza războiului. Ea a fost într-o zonă în care nu au fost bombardamente până acum, dar au fost la vreo 40 de km lângă ea.

A avut o viață stresată în care nu a simțit niciodată mirosul pădurii și nu a văzut în viața ei un alt urs. Se temea mai degrabă de alte animale decât de oameni. Asociația din România a reușit să o aducă la noi în țară la începutul acestei săptămâni. A parcurs 20 de ore pe drum.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cristina Lapis - fondatoarea Sanctuarului de Urși de la Zărnești: Era atât de spreiată și de stresată și după 20 de ore de transport încât se bălăngănea pe picioare, se dădea cu capul în dreapta și în stânga. Din fericire, după o noapte de odihnă în fânul proaspăt, s-a simțit în siguranță și am putut a doua zi de dimineață să îi deschidem portița. A văzut pentru prima dată în viața ei iarba, a pășit pe iarbă, s-a oglindit în piscină și a văzut pentru prima dată în viața ei alți urși.

Efectele captivității o vor urmări însă toată viața.

Cristina Lapis - fondatoarea Sanctuarului de Urși de la Zărnești: Din păcate se vede că picioarele din spate au suferit datorită maltratărilor pe care le-a suferit ea la circ și în cușca mică în care a stat.

În total, la Sanctuarul din Zărnești sunt în acest moment 117 urși.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri