Contrariile nu se atrag. Partenerii de cuplu fac casă mai bună dacă seamănă unul cu celălalt

Data actualizării: Data publicării:
un cuplu care se distrează
„Cine se aseamănă, se adună”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Oamenii de știință au constatat că majoritatea partenerilor care au trăsături comune, inclusiv opinii politice, niveluri de educație și obiceiuri de consum, au șanse mai mari să treacă testul timpului și ne spun acum că, totuși, contrariile nu se atrag, notează The Guardian.

Un studiu asupra relațiilor romantice a constatat că pentru mai mult de 80% dintre trăsăturile analizate, de la opiniile politice, la consumul de droguri și vârsta la care oamenii au făcut sex pentru prima dată, partenerii au fost adesea remarcabil de similari.

Tanya Horwitz, doctorand la Universitatea din Colorado Boulder, SUA, și prima autoare a studiului publicat în revista Nature Human Behaviour, a spus:

„Cine se aseamănă, se adună”

Potrivit cercetării, între 82% și 89% dintre trăsăturile examinate au fost similare între parteneri, doar 3% clasându-se ca substanțial diferite.

Pentru acest studiu, oamenii de știință au revizuit cercetările anterioare despre modul în care cuplurile tind să fie similare sau diferite, lucrări care au acoperit 22 de trăsături în aproape 200 de lucrări care implică milioane de parteneriate bărbați-femei datând din 1903 încoace.

Grupul a continuat apoi cu o nouă analiză a 133 de trăsături la aproape 80.000 de cupluri de sex opus înscrise în proiectul Biobank din Marea Britanie. Deoarece comportamentul poate diferi pentru cuplurile de același sex, oamenii de știință investighează aceste relații separat.

În ambele lucrări, cuplurile se potriveau în mare măsură într-o serie de trăsături, inclusiv opinii politice și religioase, niveluri de educație și unele niveluri de IQ. Fumătorii înrăiți, băutorii înrăiți și abstinenții, toți aveau tendința de a se asocia cu oameni care își împărtășeau obiceiurile.

Dar cuplurile nu se potriveau pe toate fronturile. Înălțimea, greutatea, problemele medicale și trăsăturile de personalitate au variat toate între cupluri. Extrovertiții, de exemplu, nu aveau mai multe șanse să se asocieze cu alți extrovertiți decât introvertiții. Horwitz a spus:

„Adevărul este că e ca și cum ai da cu banul”

Probabil că partenerii de cuplu vor împărtăși un an de naștere similar și prezintă asemănări în ceea ce privește trăsăturile mai puțin studiate, cum ar fi câți parteneri sexuali au avut și dacă au fost alăptați.

Când contrariile păreau să se atragă, asocierile erau adesea slabe și incerte. Acest lucru a fost văzut la cei care se trezesc devreme, care se asociau cu bufnițele de noapte, la oameni stângaci cu cei dreptaci și la cei care au tendința de a se îngrijora cu cei care nu au această tendință.

„Chiar și în situațiile în care simțim că avem de ales în privința relațiilor noastre, pot exista mecanisme care se întâmplă în culise, de care nu suntem pe deplin conștienți”, a spus Horwitz.

Lucrarea se bazează pe studii anterioare care sugerează că partenerii romantici împărtășesc adesea credințe, valori și hobby-uri de bază, așa cum este de așteptat. Relațiile bazate pe un teren comun pot apărea atunci când oamenii cresc în aceeași zonă, socializează cu un grup restrâns de prieteni sau devin mai asemănători cu cât petrec mai mult timp împreună.

Stabilirea unui cuplu după lucrurile comune ar putea avea consecințe viitoare, notează cercetătorii. De exemplu, dacă oamenii mai înalți se perechează cu alți oameni mai înalți și oamenii mai scunzi cu alți oameni mai scunzi, generațiile viitoare ar putea avea mai mulți indivizi la extremele distribuției înălțimii populației. Același lucru este valabil și pentru obiceiurile sociale și alte trăsături.

Unele studii sugerează că oamenii formează perechi din ce în ce mai mult după mediilor educaționale din care provin, stârnind îngrijorări cu privire la o diviziune socioeconomică tot mai mare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri