Sari la conținut

Cum arătau revistele pentru femei din Iran, înainte de Revoluția Islamică

Mai multe poze cu femeile din Iran în anii '70 au devenit virale pe internet.

7

FOTO: Dyt

Iranul, înainte de Revoluția din 1979, era o țară total diferită de cea de astăzi. Femeile din acea perioadă erau în pas cu moda din vest, iar autoritățile permiteau o oarecare libertate. Ele purtau haine occidentale și își arătau pielea.

Mai multe imagini din revistele de modă ale perioadei arată vestimentația îndrăzneață a femeilor din acea perioadă. Acum, iraniencele sunt mult mai conservatoare. Ele sunt obligate să-și acopere părul, gâtul și brațele.

Revoluția Iraniană din 1979 a adus mari schimbări în societatea țării. Guvernul le-a impus femeilor să poarte haine largi și să își acopere părul cu un văl. Ulterior, drepturile femeilor au fost îngrădite tot mai mult.

În aprilie 2007, poliția din Teheran a început să aresteze femei care purtau "hijabul rău", adică un văl care nu le acoperea perfect părul sau mâinile. Mii de femei au primit avertismente sau au fost arestate. Deși femeile au mai multe drepturi în Iran decât în Arabia Saudită, statutul femeii iraniene este cu mult înapoiat față de cel al femeii occidentale.