70.000 de noi bolnavi de cancer în fiecare an

Data publicării:
cancer caz

Când vorbeşte despre cancerul de sân de care a suferit, Mioara Spiridon spune că a avut noroc. Este o supravieţuitoare. A învins boala, dar pentru asta a dus o luptă grea.

„A fost traumatizant într-adevăr, dar am spus că fără un sân pot trăi, important este să trăiesc”, a spus Mioara Spiridon, pacientă cu cancer de sân.

În România, apar în fiecare an în jur de 70.000 de cazuri noi de cancer. Cel mai agresiv şi cel care duce la cele mai multe decese este cancerul pulmonar. La femei, cancerul de sân este cea mai răpândită boală oncologică, iar la bărbaţi cancerul de prostată. Chiar dacă sunt vindecabile când sunt descoperite la timp, medicii au constatat că mortalitatea în România a crescut.

„Faţă de media europeană, decesele în România s-au dublat, iar ca finanţare media europeană este undeva la 100 de euro, pe când în România media este de 50 de euro pe pacient”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer.

Accesul la tratament este cea mai mare problemă. De exemplu, anumite forme de cancer se tratează şi prin radioterapie. Însă, în România există doar 12 aparate de acest fel. Necesarul ar fi de 60. În consecinţă, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte câteva luni până au acces la tratament.

„Ar trebui tratat în cel mult o lună de la momentul în care se adresează”, dr. Anca Croitoru, medic oncolog.

O altă problemă a bolnavilor de cancer este accesul la cele mai noi medicamente. Lista de tratamente gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de cinci ani, iar Ministerul Sănătăţii a amânat măsura de mai multe ori anul acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri